fbpx

Крушевац: Карциноми “косе” округ

0
(0)

КРУШЕВАЦ – Највише пацијената у Расинском округу оболева од карцонома плућа, колоректума и дојке, а Завод за јавно здравље бележи и пораст броја умрлих. Да је ситуација на терену поражавајућа, потврђују и подаци Службе кућног лећења Дома здравља, која брине чак о 700 пацијената у последњем стадијуму малигних болести.

– Од готово 2.500 болесника о којима бринемо само на територији Крушевца и околине, 700 пацијената оболело је од рака – наводи др Драгана Марић, начелник Службе кућног лечења. – Реч је о тешким и углавном непокретним особама, којима је потребна целодневна брига: око терапије, али и најосновнијих ствари.

Решење би, стога, било да Одељење палијативне неге добије и посебан простор у Здравственом центру и др Војкан Кулић потврђује како је планирано да се определи десет постеља за збрињавање умирућих пацијената, који сада последње дане проводе у својим домовима…

ТЕМПО 

ЖЕНЕ се на скрининг рака грлића материце позивају од децембра прошле године и до сада је термине добило више од 600 Крушевљанки, а прегледано је стотинак.

– Сваке године региструјемо око 130 оболелих од карционома плућа, те 150 оболелих од карционома дојке – износи др Мирјана Аврамовић, стручњак Завода за јавно здравље, која је 11 година изучавала ову проблематику.

Лекари због суморне слике оболевања позивају на превентиву и редовне прегледе – као, практично, једину сигурну одбрану од болести. Програм раног откривања рака грлића материце стартовао је и организовано, па је планирано да, за почетак, 13.000 Крушевљанки од 25 до 64 године буде обухваћено такозваним скринингом. Јер, процењује се да сваке године – управо од рака грлића материце – у граду на Расини оболе 33 жене.

– Прегледи у Служби за здравствену заштиту жена су намењени здравим особама, како би, евентулано, издвојили оне које имају знаке болести. Иначе, примењујемо једноставну анализу, односно Папаниколау тест – објашњава др Весна Стевић Гајић, директор Дома здравља.

Због честих кампања превентивних прегледа и пацијенти се све чешће одлучују да се на време прегледају. У Здравственом центру, зато, већ постоји дијагностика која може на време да детектује промене.

– У мојој породици постоји историја оболевања од карцинома, па сам се и због себе, али и због својих најближих одлучио да темељније проверим здравље – каже Крушевљанин Здравко Поповић (51). – Добро би било да држава организује не само масовније прегледе за све потенцијалне врсте карцинома, већ и да пацијентима то, на известан начин, постане и обавеза.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

21 година од почетка НАТО агресије на Србију

4.8 (5) Данас се навршава 21 година од почетка ваздушних напада НАТО-а на Савезну Републику …

Са ЕУ и НАТО прекинути било какав вид сарадње док не престане ИЖИВЉАВАЊЕ Хашке инквизиције

5 (2) Кармел Ађијус, председник судског механизма који је наследио Хашки трибунал, сматра да се …

Један коментар

  1. На жалост ово је случај са комплетном територијом Србије. Према неким интерним праћењима на северу Косова, слободно се може говорити о епидемији!!! Уништавање са продуженим дејством!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *