Крв тече београдским асфалтом

0
(0)

Низ убистава у протеклих месец дана на београдском асфалту: у 12 ватрених обрачуна седам људи је убијено, а шест рањено, па се стручњаци питају да ли је бара постала премала за крокодиле криминала. На све то треба додати и рат међу навијачким фракцијама, који постаје све бруталнији.

Последњих година крвави обрачуни црногорских криминалаца запљуснули су Србију и Београд као никада до сада. Иако је главни град Србије одувек био омиљено место за обављање посла, али и обрачуне црногорских криминалаца, последње деценије, а поготов последње две-три године, овај талас је незабележен у историји.

Спасић: Ускоро ново убиство

– Врло брзо ће се догодити ново убиство у Београду и да ће то бити одговор клана Луке Бојовића на ово убиство јер им је, према писању штампе, ово убиство тешко пало – додаје Божа Спасић.

На све то треба додати рат међу навијачким фракцијама, али и сукоб још друга два црногорска клана, кавачког и шкаљарског. У том сукобу је у прва четири месеца ове године убијено троје људи.

Нису само Београд и Србија место обрачуна Црногораца, који је за последњих неколико година однео десетине живота. И главни град Црне Горе Подгорица је свакодневно у страху од плаћених убица, који сеју смрт улицама овог града. Од почетка године, пет особа је убијено у професионалним ликвидацијама, које се повезују с ратовима црногорских кланова.

– Са сигурношћу можемо да кажемо да имамо рат на улицама Београда. Страх ме да се тај рат не прошири и на улице других градова у Србији. У овом тренутку можемо да кажемо да имамо рат криминалног подземља који на сву срећу не изазива колатералну штету – каже бивши шеф специјалног тима Службе државне безбедности Божидар Спасић.

Београд место за скривање

Због чега је Београд постало место скривања, али и ликвидација црногорских криминалаца, за „Вести“ говори криминолог Златко Николић. Он наводи да је главни град Србије за црногорске криминалце – бежанија.

– Београд је за црногорске криминалце место за скривање. Већи је по броју становника скоро три пута од целе њихове државе. Ако могу негде да се сакрију, а да то не упада у очи, онда је то Београд. Овде су већ раније прали прљави новац од криминала купујући некретнине у Београду, читаве спратове и зграде су покуповали. Имају код кога да се крију и уоште не изненађује што их је толико у Београду. Највише их је на Врачару и Новом Београду, где се ликвидације обично и одигравају – објашњава Николић.

Убиства међу Црногорцима имају посебну тежину јер је тада познато шта следи.

– Није искључено и вероватно је присутно оно што је традиција у Црној Гори, реванш за убиство или можда крвна освета, за коју смо мислили да је давно ишчезла за ових простора – наводи Радовановић.

Између породице Луке Бојовића, новог вође земунског клана, који је у затвору у Шпанији и породице Шарановић, те између шкаљарског клана из Котора, који је повезан са Бојовићем и супарничким групом из истог града – кавачким кланом.

Сукоб црногорског кавачког и шкаљарског клана однео је више од 10 живота, а сматра се да је почео 2009. године, кад је нестао Слободан Радоњић, чија судбина ни дан-данас није позната.

– Младић је последњи пут виђен како улази у аутомобил Луке Ђуровића, који је важио за десну руку Луке Бојовића у Црној Гори. Слободанов отац Данило, као и кум Бранислав Шарановић отпочели су приватну истрагу о његовом нестанку, а траг их је довео до Луке Бојовића. Убеђени да Бојовић стоји иза тог нестанка, упустили су се у рат до истребљења – кажу извори из српске полиције.

Министрова празна обећања

Након још једне ликвидације, убиства Александра Станковића (30), званог Сале Мутави, у Београду 2016. године, министар полиције Небојша Стефановић најавио је рат против закрвљених црногорских кланова.

– Објављујемо рат мафији, ово ће бити тешка борба у коју полиција и безбедносне службе улазе. Желим да поручим једну ствар кримималницма и бандитима који долазе у Београд и Србију и мисле да на нашим улицама могу да се обрачунвају, да ово није њихова прћија. Нећемо дозволити да нашу земљу користи као полигон за своје обрачунавање – изјавио је министар Стефановић.

Међутим, од тог „рата против мафије“ виђено је мало резултата, а црногорски криминалци наставили су разрачунавање по градовима Србије можда још јачим интензитетом.

Б. Ђокић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДОKЛЕ ВИШЕ: Бахати министар Тончев сваке године части сина са МИЛИОН ЕВРА из буџета општине

4.8 (6) Одлукама Скупштине општине, издвајало се за спорт 120-170 милиона динара сваке године, од …

Портпароли нарко мафије инфлитрирани у државни врх кренули су у окршај са деловима полиције који раде наркотике

4.7 (6) Министар унутрашњих послова Александар Вулин, који је недавно преузео овај ресор, поручио је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend