fbpx
Насловна / Србија / Хроника / Крв тече београдским асфалтом

Крв тече београдским асфалтом

Низ убистава у протеклих месец дана на београдском асфалту: у 12 ватрених обрачуна седам људи је убијено, а шест рањено, па се стручњаци питају да ли је бара постала премала за крокодиле криминала. На све то треба додати и рат међу навијачким фракцијама, који постаје све бруталнији.

Последњих година крвави обрачуни црногорских криминалаца запљуснули су Србију и Београд као никада до сада. Иако је главни град Србије одувек био омиљено место за обављање посла, али и обрачуне црногорских криминалаца, последње деценије, а поготов последње две-три године, овај талас је незабележен у историји.

Спасић: Ускоро ново убиство

– Врло брзо ће се догодити ново убиство у Београду и да ће то бити одговор клана Луке Бојовића на ово убиство јер им је, према писању штампе, ово убиство тешко пало – додаје Божа Спасић.

На све то треба додати рат међу навијачким фракцијама, али и сукоб још друга два црногорска клана, кавачког и шкаљарског. У том сукобу је у прва четири месеца ове године убијено троје људи.

Нису само Београд и Србија место обрачуна Црногораца, који је за последњих неколико година однео десетине живота. И главни град Црне Горе Подгорица је свакодневно у страху од плаћених убица, који сеју смрт улицама овог града. Од почетка године, пет особа је убијено у професионалним ликвидацијама, које се повезују с ратовима црногорских кланова.

– Са сигурношћу можемо да кажемо да имамо рат на улицама Београда. Страх ме да се тај рат не прошири и на улице других градова у Србији. У овом тренутку можемо да кажемо да имамо рат криминалног подземља који на сву срећу не изазива колатералну штету – каже бивши шеф специјалног тима Службе државне безбедности Божидар Спасић.

Београд место за скривање

Због чега је Београд постало место скривања, али и ликвидација црногорских криминалаца, за „Вести“ говори криминолог Златко Николић. Он наводи да је главни град Србије за црногорске криминалце – бежанија.

– Београд је за црногорске криминалце место за скривање. Већи је по броју становника скоро три пута од целе њихове државе. Ако могу негде да се сакрију, а да то не упада у очи, онда је то Београд. Овде су већ раније прали прљави новац од криминала купујући некретнине у Београду, читаве спратове и зграде су покуповали. Имају код кога да се крију и уоште не изненађује што их је толико у Београду. Највише их је на Врачару и Новом Београду, где се ликвидације обично и одигравају – објашњава Николић.

Убиства међу Црногорцима имају посебну тежину јер је тада познато шта следи.

– Није искључено и вероватно је присутно оно што је традиција у Црној Гори, реванш за убиство или можда крвна освета, за коју смо мислили да је давно ишчезла за ових простора – наводи Радовановић.

Између породице Луке Бојовића, новог вође земунског клана, који је у затвору у Шпанији и породице Шарановић, те између шкаљарског клана из Котора, који је повезан са Бојовићем и супарничким групом из истог града – кавачким кланом.

Сукоб црногорског кавачког и шкаљарског клана однео је више од 10 живота, а сматра се да је почео 2009. године, кад је нестао Слободан Радоњић, чија судбина ни дан-данас није позната.

– Младић је последњи пут виђен како улази у аутомобил Луке Ђуровића, који је важио за десну руку Луке Бојовића у Црној Гори. Слободанов отац Данило, као и кум Бранислав Шарановић отпочели су приватну истрагу о његовом нестанку, а траг их је довео до Луке Бојовића. Убеђени да Бојовић стоји иза тог нестанка, упустили су се у рат до истребљења – кажу извори из српске полиције.

Министрова празна обећања

Након још једне ликвидације, убиства Александра Станковића (30), званог Сале Мутави, у Београду 2016. године, министар полиције Небојша Стефановић најавио је рат против закрвљених црногорских кланова.

– Објављујемо рат мафији, ово ће бити тешка борба у коју полиција и безбедносне службе улазе. Желим да поручим једну ствар кримималницма и бандитима који долазе у Београд и Србију и мисле да на нашим улицама могу да се обрачунвају, да ово није њихова прћија. Нећемо дозволити да нашу земљу користи као полигон за своје обрачунавање – изјавио је министар Стефановић.

Међутим, од тог „рата против мафије“ виђено је мало резултата, а црногорски криминалци наставили су разрачунавање по градовима Србије можда још јачим интензитетом.

Б. Ђокић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Планатажи марихуане „Јовањица“ Агенција за финансирање извоза одобрила више милиона евра кредита

4.7 (3) Пољопривредно имање Јовањица, које се бави узгојем органске хране, а на којем је …

Београд данас међу најзагађенијим престоницама света, аларманто у још шест градова

Немојте излазити из куће – на ово се своди савет на сајтовима надлежних институција, који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *