Кулић: Знамо како је пао авион македонског председника Трајковског, не смем да кажем ко је одговоран

0
(0)

Шеф истражног тима за утврђивање узрока пада авиона са македонским званичницима 2004. године код Мостара, Омер Кулић, изјавио је да је тај тим успео да у потпуности утврди узрок пада авиона, у коме је погинуо и тадашњи председник Македоније Борис Трајковски.

Кулић тврди да су тачно утврдили шта се десило и наглашава да су у истрази обухваћени сви актери тог несретног догађаја.

„Не смем да кажем ко је одговоран, наш задатак је да испитамо како се десио пад авиона, то ћемо испричати и босанко-херцеговачком и македонском тужиоцу, а њихова је одлука шта ће даље с тим радит јер су то светски стандарди у оваквим активностима“, навео је Кулић.

Према његовим речима, истражни тим је лоцирао комлетан догађај који се десио, као и све учеснике у ланцу тих догађаја, преноси Радио телевизија Републике Српске, позивајући се на Срну.

„До краја септембра извештај о истрази предаћемо Тужилаштву БиХ и домаћим властима, а након тога македонском тужиоцу и македонским властима“, прецизирао је Кулић.

Истрага о паду авиона „кингер“ поново је отворена на захтев Македоније након прикупљених допунских доказа македонског Министраства унутрашњих послова.

Комисија за испитивање узрока несреће, коју је раније формирао Савет министара БиХ, закључила је да је узрок пада авиона била „процедурална грешка пилотске екипе у фази слетања на мостарски аеродром, која је довела до тога да авион удари у брдо“.

У првобитној истрази, Тужилаштво БиХ за авионску несрећу код Мостара, у којој су погинули Трајковски, шест чланова делегације и два пилота, никога није оптужило, јер је истрага показала да нема елемената за покретање кривичног поступка.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Некадашња сарадница Оливера Ивановића Силвана Арсовић оптужена за саучесништво у његовом убиству

5 (1) Према новој оптужници у случају убиства Оливера Ивановића која је достављена одбрани, некадашња …

Инсајдер о убиству Оливера Ивановића: (Не)савршен злочин (видео)

5 (2) 16. јануара 2014. на Северу Kосову убијен је Димитрије Јањићијевић, одборник у Скупстини …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend