Курс евра диже цене

Курс евра диже цене

Да ли ће се јачање евра прелити на ценовнике зависи од судбине домаће валуте. Трговци најављују поскупљења, пре свега технике, козметике, гардеробе…

СА јачањем курса европске монете уобичајено стиже и страх од поскупљења. Стрепе привредници, али и грађани. Готово читава производња у Србији везана је за евро, па њен раст нормално повећава и цене. Да ли ће се слабљење динара и овог пута прелити и у продавнице робе широке потрошње, зависи од тога колико ће дуго наша монета бити на овако „ниским гранама“.

Дилеме нема. Ако динар дуже остане на оваквом нивоу или још настави да пада, роба из увоза ће неминовно поскупети. Тај раст цена износиће онолико колико је динар изгубио. А трговци кажу да ако се јачање евра потраје и наредних дана добављачи ће сигурно због курсних разлика почети да праве нове калкулације.

Тако је у продавницама већ стигло поскупљења слане и слатке зимнице од три до 23 одсто, а најављен је и раст цена појединих слаткиша крајем месеца. Због слабљења динара може се очекивати талас поскупљења пре свега увозне робе, техничких уређаја, козметике, кућне хемије, гардеробе и друге робе широке потрошње…

– Само од почетка године курс је отишао седам одсто, значи толико губимо – каже Милан Кнежевић, власник „Модуса“. – Знате колико је то. Па толика је целокупна добит читаве прерађивачке индустрије. Расту курса треба додати и проценат инфлације за прошлу годину. Значи сви ми бисмо сада морали да повећамо цене 17 одсто. Овако једемо своју супстанцу и пропадамо.

Позната је, а потрошачима омражена законитост да цене веома лако иду нагоре, док се тешко, готово никад не враћају. Отуд и страх да ће се јачање евра врло брзо преселити и на рафове. Ипак, стручњаци су опрезни у прогнози и кажу да треба најпре сачекати догађања на девизном тржишту.

– Да ли ће кретање курса имати утицаја на цене зависи пре свега да ли је реч о трајном или краткрочном „паду“ домаће валуте – каже Александар Стевановић, економиста. – То ће се знати тек кроз 10 до 15 дана, али судећи према најавама, Централна банка ће интервенисати и требало би да дође до стабилизације курса.

 ГОРИВО БЕЗ ПРОМЕНЕ

У Нафтној индустрији Србије, засада не размишљају о повећању цена. Како је нагласио генерални директор НИС Кирил Кравченко на представљању пословних резултата у 2011, на цену деривата утичу пре свега кретање цена сирове нафте на светском тржишту и курс динара.

– У макро претпоставкама за 2012. предвидели смо да цена нафте на светском тржишту, у другој половини године појефтини испод 100 долара за барел, а пројектовали смо и вредност евра на просечних 117 динара – каже Кравченко који истиче да је увек незахвално прогнозирати цену деривата.

Снабдевање тржишта Србије нафтним дериватима, пре свега евродизелом који се допрема Дунавом, је отежано. Како је за „Новости“ рекао заменик генералног директора НИС Николас Петри, у петак је приспео контингент сасвим довољан да обезбеди потребне количине овог енергента на бензинским пумпама.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Србија: Плате балканске, цене европске

Србија: Плате балканске, цене европске

Иако се по нивоу бруто домаћег производа по становнику Србија налази скоро на зачељу Европе, …

Горан Радосављевић: Србија заостаје за земљама региона, лошију динамику раста има само Албанија

Горан Радосављевић: Србија заостаје за земљама региона, лошију динамику раста има само Албанија

Професор Горан Радосављевић изјавио је да је економски развој Србије у последњих десет година био …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *