fbpx

Узео новац са банкомата уз помоћ Бус Плус картице?!

0
(0)

Мејловима ових дана кружи невероватна прича о београдском пензионеру који је грешком у банкомат Поштанске штедионице убацио неперсонализовану Бус Плус картицу и на тај налчин подигао пола пензије. Пензионер је на тај начин оштетио Градско саообраћајно предузеће Београд за 13.500 динара.

Текст који кружи мејловима написан је као новинска вест у потпису „Урош Богдановић на радио Индеx-у“. Покушали смо да проверимо да сајту радија Индеx да ли су овако нешто објавили, али је тај сајт у изради па сем слушања програма ништа друго није могуће.

Исти текст налази се и на Фејсбук профилу „Урош Богдановић на радио Индеx-у“, а испод су коментари који кажу да систем и даље ради и да је подизање заиста могуће.

А прича иде овеко: „Београђанин Ј.М. (63) подигао је 13.500 динара на банкомату поштанске штедионице уз помоћ неперсонализоване Бус Плус картице. Враћајући се кући, грешком је уместо Дина картице у банкомат убацио неперсонализовану Бус Плус картицу за превоз коју је купио два дана раније.

‘Нисам ни гледао шта убацујем у банкомат, будући да сам до пре два дана у новчанику држао само Дина картицу’, прича Београђанин захваљујући ком је уочена грешка у систему: ‘Па сам по навици извукао картицу и убацио је у банкомат са жељом да подигнем други део јануарске пензије. Процедура је била потпуно идентична, избор језика, уношење ПИН кода и подизање новца. Чак сам и извештај узео, што обично не радим’, наставља своју причу пензионер.

 Међутим, на извештају је писало да се за жељени износ терети рачун градског саобраћајног предузећа, који има отворен рачун у поштанској штедионици, што Ј.М. није приметио. Тај пропуст није промакао и књиговођи ГСП-а.

‘Рачун предузећа се умањио за 13.500 динара, а на изводу који стиже сваког дана, стајало је да је на АТМ уређају у Земуну, улица Змај Јовина, подигнут тај износ уз помоћ неперсонализоване Бус Плус картице’, рекао је књиговођа Јовановић.

 Да је новац подигнут уз помоћ персонализоване картице, знало би се и име особе која је оштетила рачун јавног предузећа за непуних 135 евра.

Срећом, камере на АТМ уређају су забележиле лик особе која је подизала новац из уређаја, па смо након упоређивања са базом МУП-а дошли до Ј.М.

‘Ј.М. се неће теретити ни за шта, пошто је реч о случајном акту високотехнолошке преваре. Он је и без речи пристао да врати подигнут новац, извинивши се због ненамерне грешке ГСП-у и поштанској штедионици. ГСП Београд му је тим поводом поклонио скупљу, персонализовану Бус Плус картицу за превоз са доживотним кредитом за вожњу'“.

 Да ова прича нема баш много везе са реалношћу потврђује више ствари. Прво, пензионер је наводно унео свој ПИН број, а скинуо новац са рачуна ГСП-а. Немогуће је да две картице имају исти ПИН број јер би у том случају биле могуће злоупотребе.

Друга нелогичност је што је пензионер употребио неперсонализовану Бус Плус картицу која кошта 250 динара и чији кредит се допуњава као за мобилни телефон. Знајући менталитет српских пензионера, висину њихове пензије и после свих оних снимака како су на дебелом минусу стајали у реду за вађење своје повластице, мало је вероватно да је неко од њих решио да користи неперсонализовану картицу.

Ако ништа друго слатко су се сви насмејали замишљајући људе који се гурају испред банкомата у покушају да опељеше Поштанску штедионицу и ГСП.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

гориво цена

Гориво поскупило за пет динара у последњих пет недеља

0 (0) Просечне малопродајне цене бензина и дизела у претходних пет недеља повећане су за …

“Пад БДП Србије у другом кварталу највеће смањење производње од 1999. године”

5 (1) Србија је под утицајем здравствене кризе у другом кварталу ове године, према прелиминарним …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *