У болницама пола апарата не ради

У болницама пола апарата не ради

Док пацијенти широм Србије иду на терапију и ноћу, многи уређаји још у складиштима. Од 355 дијализатора набављених још 2008, 125 их није ни инсталирано

У СРБИЈИ ће, према најавама из Министарства здравља, бити отворено пет нових центара за дијализу, а од 53 постојећа седам ће бити реновирано. Нови центри за дијализу, на којој су тренутно 4.472 бубрежна болесника, отварају се у домовима здравља у Тутину, Лебану, Сопоту и Гроцкој, и у Здравственом центру Алексинац.

Тако ће се, према рачуници РФЗО, број места за дијализу само у Београду повећати за 100, а у Војводини за 50.

– Од 355 апарата за дијализу, које смо 2008. добили од Италијана, 125 још није инсталирано – каже за ”Новости” Зоран Станковић, министар здравља. – Недопустиво је да ти апарати стоје док нам пацијенти у неким центрима ноћу иду на дијализу, а оболели из Ражња дневно само у једном правцу до дијализног центра путују 80 километара!

ЧЕТИРИ МИЛИЈАРДЕ У ЗДРАВСТВЕНИМ установама тренутно постоји 1.040 апарата за дијализу, а на кућној дијализи је 468 пацијената. Један болесник само за дијализу и еритропоетин из заједничке касе осигурања годишње потроши 2,5 милиона динара. Сваки дијализни третман РФЗО болницама плати 10.000 по пацијенту, и тако три пута недељно, 14 пута месечно, 150 пута годишње, доживотно. За дијализу у државним установама прошле године издвојено је из касе РФЗО скоро четири милијарде динара.

 У Клиничком центру Ниш у току је адаптација простора. Од укупно 57 апарата, овде је досад радило 39, а за остале није било прикључка.

Само установе на територији Новог Сада, према евиденцији РФЗО, могу да приме на дијализу још 43 бубрежна болесника. Општа болница Врбас са 17 апарата за дијализу, и Дом здравља Бачка Паланка, са 14 апарата, тренутно не испуњавају план рада, и могли би да приме још 14 пацијената.

– До краја овог месеца, а најкасније у марту, у рад би требало да се пусти дијализни центар у КБЦ ”Др Драгиша Мишовић” са 14 апарата – каже министар Станковић. – И поред тога у Београду, засад, нећемо имати довољно капацитета за дијализу у јавном здравству.

Апарати за хемодијализу ускоро би требало да буду инсталирани у домовима здравља у Петровцу на Млави, Ковачици и Тутину. Простор за дијализу биће адаптиран и у Здравственом центру Ужице, Општој болници у Прибоју, Специјалној болници за интерне болести Врњачка Бања, а повећавају се и капацитети у Општој болници у Шапцу, која тренутно има 12 апарата.

У РФЗО кажу да су у Лазаревцу капацитети проширени за још 30 места, у КБЦ ”Земун” за шест, на ВМА за 16, док ће у Барајеву, Обреновцу и Младеновцу бити укупно осам нових места за дијализу.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ломпар: Србија је данас само на папиру демократска и правна држава

Ломпар: Србија је данас само на папиру демократска и правна држава

* „Власт је посебна само по симулакруму: национална фасада служи да се корак по корак …

Данас славимо Огњену Марију, заштитницу жена

Данас славимо Огњену Марију, заштитницу жена

Српска православна црква данас прославља празник Свете великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *