У болницама пола апарата не ради

У болницама пола апарата не ради

Док пацијенти широм Србије иду на терапију и ноћу, многи уређаји још у складиштима. Од 355 дијализатора набављених још 2008, 125 их није ни инсталирано

У СРБИЈИ ће, према најавама из Министарства здравља, бити отворено пет нових центара за дијализу, а од 53 постојећа седам ће бити реновирано. Нови центри за дијализу, на којој су тренутно 4.472 бубрежна болесника, отварају се у домовима здравља у Тутину, Лебану, Сопоту и Гроцкој, и у Здравственом центру Алексинац.

Тако ће се, према рачуници РФЗО, број места за дијализу само у Београду повећати за 100, а у Војводини за 50.

– Од 355 апарата за дијализу, које смо 2008. добили од Италијана, 125 још није инсталирано – каже за ”Новости” Зоран Станковић, министар здравља. – Недопустиво је да ти апарати стоје док нам пацијенти у неким центрима ноћу иду на дијализу, а оболели из Ражња дневно само у једном правцу до дијализног центра путују 80 километара!

ЧЕТИРИ МИЛИЈАРДЕ У ЗДРАВСТВЕНИМ установама тренутно постоји 1.040 апарата за дијализу, а на кућној дијализи је 468 пацијената. Један болесник само за дијализу и еритропоетин из заједничке касе осигурања годишње потроши 2,5 милиона динара. Сваки дијализни третман РФЗО болницама плати 10.000 по пацијенту, и тако три пута недељно, 14 пута месечно, 150 пута годишње, доживотно. За дијализу у државним установама прошле године издвојено је из касе РФЗО скоро четири милијарде динара.

 У Клиничком центру Ниш у току је адаптација простора. Од укупно 57 апарата, овде је досад радило 39, а за остале није било прикључка.

Само установе на територији Новог Сада, према евиденцији РФЗО, могу да приме на дијализу још 43 бубрежна болесника. Општа болница Врбас са 17 апарата за дијализу, и Дом здравља Бачка Паланка, са 14 апарата, тренутно не испуњавају план рада, и могли би да приме још 14 пацијената.

– До краја овог месеца, а најкасније у марту, у рад би требало да се пусти дијализни центар у КБЦ ”Др Драгиша Мишовић” са 14 апарата – каже министар Станковић. – И поред тога у Београду, засад, нећемо имати довољно капацитета за дијализу у јавном здравству.

Апарати за хемодијализу ускоро би требало да буду инсталирани у домовима здравља у Петровцу на Млави, Ковачици и Тутину. Простор за дијализу биће адаптиран и у Здравственом центру Ужице, Општој болници у Прибоју, Специјалној болници за интерне болести Врњачка Бања, а повећавају се и капацитети у Општој болници у Шапцу, која тренутно има 12 апарата.

У РФЗО кажу да су у Лазаревцу капацитети проширени за још 30 места, у КБЦ ”Земун” за шест, на ВМА за 16, док ће у Барајеву, Обреновцу и Младеновцу бити укупно осам нових места за дијализу.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Сурова статистика приказује како нас је за само једну деценију своје тираније Вучић довео до пакла

Сурова статистика приказује како нас је за само једну деценију своје тираније Вучић довео до пакла

Статистика је сурова, прецизно показује трагично стање у коме се налази Србија. Годишње умре 14 …

Вучићева сарадница Сузана Васиљевић није прошла безбедносну проверу ВБА

Вучићева сарадница Сузана Васиљевић није прошла безбедносну проверу ВБА

“Њој је оспорена безбедносна провера од стране ВБА 2012 да може да се запосли у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *