Лавров: САД се у Сирији налазе противзаконито, а нису ни позване

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да се не противи америчким базама у Сирији, али да оне треба да буду размештене на територији те земље у складу са законом.

Лавров је рекао да је у медијима видео информације о томе да су САД у Сирији подигле 10 војних база.

„Не, не противим се америчким базама у Сирији под условом да Американци прекину своје противзаконито присуство у Сиријској Арапској Републици. Због тога што, за разлику од нас, они нису били позвани“, рекао је Лавров у интервјуу за Ен-Би-Си њуз.

Раније је директор ЦИА Мајк Помпео изјавио да Русија покушава свим средствима да напакости Америци. Осим тога, Москва је активни учесник у решавању ситуације у Сирији само да би напакостила Вашингтону, истакао је Помпео. Он је такође рекао да нема јасне доказе да Русија заиста жели да победи ДАЕШ у Сирији.

Лавров је додао да Помпеове изјаве о руским војним базама представљају двоструке стандарде.

„Уколико је господин који представља земљу која је нелегално основала десет база у Сирији, веома забринут због две базе настале на основу међувладиних споразума, онда нешто није у реду са двоструким аршинима. А да не спомињемо стотине и стотине америчких војних база широм света и око Русије“, рекао је Лавров за Ен-Би-Си њуз.

„Ја сам отприлике у исто време прочитао да САД имају десет база на територији Сирије, тако да произилази да господин Помпео, заправо, жели исте ствари као и ми у Сирији, само неколико пута више. И још велика разлика: наше две базе ми ни од кога не скривамо. Оне су тамо постављене и функционишу на основу међудржавних споразума, а њихов задатак је да помажу у борби против терориста којих још увек тамо има. Сједињене Америчке Државе своје базе не рекламирају, и то што те базе немају правни основ, такође, свима је очигледно“, истакао је Лавров.

Шеф руске дипломатије је, такође, рекао да је постигнут договор о основним параметрима стварања јужне зоне деескалације у Сирији и да се сада решавају кључни детаљи који се односе на непосредно функционисање зоне.

„Процес стварања ове зоне се наставља, основни параметри су већ договорени. Сада се решавају детаљи који се односе на то како ће она конкретно функционисати да би се обезбедила контрола поштовања режима прекида ватре између владиних снага и оружане опозиције, да би се осигурао несметани хуманитарни приступ“, рекао је Лавров.

Према његовим речима, „искуство које се ствара буквално пред нашим очима и реализује на стварању јужне зоне деескалације уз учешће Русије, САД и Јордана, по мом мишљењу, најбољи је доказ чињенице да када се бавимо конкретним стварима, а не спекулацијама, можемо постићи резултат“.

„Мислим да ће ускоро тај рад бити завршен“, додао је Лавров.

Зона деескалације на југозападу Сирије обухвата области Дера, Кунеитра и Сувејда. Режим прекида ватре ступио је у овој зони на снагу од поднева 9. јула по локалном времену.

Восток

Актуелно

Доналд Трамп: Спреман сам да уведем казнене царине на све кинске производе који се извозе у САД, ако то буде потребно

Председник САД Доналд Трамп рекао је да је спреман да уведе казнене царине на све …

Путин: Противници Русије у САД-у су моћни и јаки људи који сопствене интересе стављају изнад националних

Владимир Путин је описао противнике Русије у Сједињеним Државама као моћне и јаке људе. Према …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons