fbpx
Насловна / Србија / Економија / ЛАЖУ ЧИМ ЗИНУ! Реални пад БДП Србије у 2012. био 1,5 одсто
ЛАЖУ ЧИМ ЗИНУ! Реални пад БДП Србије у 2012. био 1,5 одсто 1

ЛАЖУ ЧИМ ЗИНУ! Реални пад БДП Србије у 2012. био 1,5 одсто

БЕОГРАД – Реални пад бруто домаћег производа (БДП) Србије у 2012. години износио је 1,5 одсто, саопштио је данас Републички завод за статистику коначне податке.

Како се наводи у саопштењу, у 2012. години БДП Србије у текућим ценама износио је 3.349 милијарди динара и био је номинално већи за 4,4 одсто него у 2011.

Завод је саопштио да су издаци за личну потрошњу домаћинстава имали реалан пад од 1,9 одсто у 2012, док су највећи реални раст забележиле бруто инвестиције у основне фондове од 14,4 одсто.

Највећи реални раст бруто додате вредности од 4,8 одсто забележен је у сектору информисања и комуникације, следе финансијске делатности и осигурање са четири одсто и прерађивачка индустрија са 1,1 одсто.

Према РСЗ-у, највећи реални пад бруто додате вредности у 2012. забележен је у сектору пољопривреде, шумарства и рибарства од 17,3 одсто и снабдевању струјом, гасом и паром од 7,1 одсто.

Посматрано по делатностима, у 2012. години најзначајније учешће у формирању БДП-а имали су прерађивачка индустрија са 14,4 одсто, пословање са некретнинама са 10 одсто, трговина и поправке моторних возила са 9,5 одсто и пољопривреда, шумарство и рибарство са 8,3 одсто.

С друге стране, у употреби БДП-а учешће издатака за личну потрошњу домаћинстава је 76 одсто, издатака за финалну потрошњу државе било је 19,9 одсто, бруто инвестиција у основне фондове 21,4 одсто, извоза робе и услуга 40,3 одсто и увоза робе и услуга 58,2 одсто.

 
Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Брнабићка поново и по ко зна који пут дискриминише и прозива већинску Србију 11

Брнабићка поново и по ко зна који пут дискриминише и прозива већинску Србију

Нова парада поносе је поново била уточиште за ширење предрасуда према хетеросексуалној већини, која наводно …

И даље трујете децу лажном комунистичком историјом и и ширите бољшевичку пропаганду а нећете да дозволите ревизију историје?! 12

И даље трујете децу лажном комунистичком историјом и и ширите бољшевичку пропаганду а нећете да дозволите ревизију историје?!

Председник Александар Вучић изјавио је данас да Србија, због жртава које је поднела у борби …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *