Лешинари ММФ-а су данас и у Београду почели разговоре о "текућим економским кретањима у земљи"

Лешинари ММФ-а су данас и у Београду почели разговоре о „текућим економским кретањима у земљи“

0
(0)

БЕОГРАД – У Народној банци Србије (НБС), отварањем пленарне седнице, данас су почели званични разговори делегације Србије и Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) о текућим економским кретањима у земљи.

Делегацију Србије у разговорима с ММФ-ом предводе гувернер Народне банке Србије Јоргиванка Табаковић и министар финансија у техничком мандату Лазар Крстић, а на челу Мисије Фонда је Сузана Мургасова.

Разговори са Мисијом ММФ-а су почели у Београду у среду, 26. фебруара, на нивоу техничких експерата.

Крстић је прошле недеље најавио могућност преговора о новом трогодишњем аранжману с ММФ-ом и објаснио да ће аранжман реализовати нова влада, а до тада ће влада у техничком мандату припремити све да би нова влада, после избора, донела одлуку и реализовала нови споразум с Фондом.

Министар финансија је прошле недеље указао да је Србији неопходан нови аранжман с ММФ-ом, којим ће се обавезати да ће у наредном тргодишњем периоду спроводити одређену економску стратегију.

„Немамо уопште времена за губљење“, упозорио је Крстић и изразио очекивање да ће се будућа влада понашати одговорно, јер ће морати да доноси непопуларне мере.

Домаћи експерти очекују да ће у разговорима с Мисијом ММФ-а бити речи и о фискалној политици, дефициту буџета од седам одсто БДП-а, који би требао да се смањи за један одсто или 400 милиона евра до краја године, затим о висини јавног дуга који је премашио 20 милијарди евра и достигао 65 одсто БДП-а.

Неке од тема, како се очекује, биће и смањење јавне потрошње и броја запослених у јавном сектору, као и о реформа пензионог система.

Долазак Мисије ММФ-а у периоду док траје предизборна кампања и док Србија има техничку владу, само по себи говори о поверењу које Фонд има у стабилност наше земље, оценила је недавно министарка енергетике у техничком мандату Зорана Михајловић.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За викенд затварају све, радним данима кафићи и ресторани до 18 часова?

За викенд затварају све, радним данима кафићи и ресторани до 18 часова?

5 (3) Београд — Док Србија с нестрпљењем очекује вероватно најдреаматичнију седницу Кризног штаба, у …

У Србији више од два милиона грађана живи у ризику од сиромаштва, а око пола милиона у апсолутном сиромаштву

У Србији више од два милиона грађана живи у ризику од сиромаштва, а око пола милиона у апсолутном сиромаштву

5 (1) У Србији више од два милиона грађана живи у ризику од сиромаштва или …

2 Коментара

  1. Па то хоће онај вучић-курчић да нас гурне у црну рупу, још дубље!

  2. Мађари отерали багру из ММФ а овај мали их зове и онда кажу да су они раније презадужили државу.ови су зрели за олово

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend