fbpx
Насловна / Безбедност / Аналитика / Либерална Америка већ пола века демонизује хришћанску конзервативну Америку
Либерална Америка већ пола века демонизује хришћанску конзервативну Америку 1

Либерална Америка већ пола века демонизује хришћанску конзервативну Америку

* Тридесетих година 20. века су организације америчких евангелиста и католика почеле да се боре против холивудских нарави, указујући да је Холивуд чедо претежно људи који не припадају хришћанском, а ни америчком моралу и идентитету. Чак се тада појавио захтев да се „филм ишчупа из канџи ђавола и 500 неправоверних Јевреја“

* Сенариста Вилијам Голдман је касније написао:  «Увек сам говорио да су два највећа јеврејска изума у 20. веку – Држава Израел и Холивуд. Јевреји су створили Израел да би се одвојили од осталог света, а Холивуд – да би помогли свету да затвори очи пред реалношћу“

Када је директор ФБИ Хувер инициирао масовне провере «Кошерне долине» (како су тада називали Холивуд в Лос-Анђелесу) – друштво је то примило са великим одобравањем. Акцију ФБИ подржали су малобројни холивудски конзервативци: Рональд Реган, Роберт Тејлор, Хари Купер, Волт Дизни… У писању досијеа о `непоузданим` учестовао је и писац  Џорџ Орвел

Одмах после краха макартизма лево-либерални медији подигли су невероватну дреку, а лево-либералне снаге прешле у моћну контраофанзиву. Почело је демонизовање конзервативне Америке.  Једна за другом почеле су да падају забране филмова. Судски процеси поводом поеме Алена Гинзберга и «Голог доручка» Вилијама Бероуза уклонили су бране таласу наркоманијехомоеротике и порнографије Америку су почеле да потресају контра-културна и сексуална револуција

___________________________________________________________________________

         Пише: Владимир МОЖЕГОВ

         ГОДИНА 1969-та била је последња тачка стављена на дотадашњу конзервативну хришћанску традицију Америке. Последња, упркос томе што  су потом уследили председниковања Никсона (1968-1972) и Регана (1981-1989), а ево и сада Трампа.

         Ранији конзервативни свет Америке престао је да постоји крајем 60-их.

         Дакако, садашњи лево-либерални амерички естаблишмент и медији које контролише – а то је 95 одсто потенцијала свих светских медија – тадашње догађаје представљају сасвим другачије. Али, погледајмо на све очима ондашње конзервативне Америке. И ограничимо се на Холивуд који данас утиче на умове и свест целог света. Толико да је постао својеврсно Централно министарство за агитацију и пропаганду лево-либералних вредности.

         Први филмски студији на северозападу Лос Анђелеса почели су да се отварају још 1910-те, а већ 20-их година  се Холивуд претвара у империју који не поседује само највеће студије већ и више од 15.000 биоскопа (што је тада била четвртина свих биоскопа у свету). А припадали су највећим филмским концернима: «Универзал», «Парамаунт», «Колумбија», «ХХ век-Фокс», «Метро-Голдвин-Мајер» и «Ворнер-бразерс».

         Тада екране Америке преплављаују све скандалознији филмови, а сам Холивуд  потресају све грандиознији скандали.

         Највећу прашину подигао је случај филмске звезде Роска Арбакла (који је у филмски свет увео Чарлија Чаплина) који је био оптужен за силовање и смрт глумице Вирџиније Рапе (1921-ве) и убиство режисера и глумца Вилијама Десмонда Тејлора (1922-ге).

         У то време су организације америчких евангелиста и католика почеле да се боре против холивудских нарави, указујући да је Холивуд чедо претежно људи који не припадају хришћанском, а ни америчком моралу и идентитету. Чак се тада појавио захтев да се „филм ишчупа из канџи ђавола и 500 неправоверних Јевреја“.

         Ово последње посебно забринуло Холивуд. Јер, сви оснивачи највећих филмских студија заиста су били дошљаци из источноевропских варошица: Карл Лемле («Универзал пикчерз»), Адолф Цукор («Парамаунт пикчерз», Вилијам Фокс («Фокс филм корпорејшн»), Луис Б. Мајер («Метро-Голдвин-Мајер»), Хари, Сем, Алберт и Џек Ворнер («Ворнер бразерс»).

          Сенариста Вилијам Голдман је касније написао: «Увек сам говорио да су два највећа јеврејска изума у 20. веку – Држава Израел и Холивуд. Јевреји су створили Израел да би се одвојили од осталог света, а Холивуд – да би помогли свету да затвори очи пред реалношћу“.

         Почетком 20-их година затварање очију на реалност није дало велике резултате, али је Холивуд постао моћни механизам утицања на умове који је узео под своје целу Америку. Све је било сконцентрисано у рукама неколико магната који су били веома удаљени од хришћанских вредности и традиција.

         Крајем 20-их година је био појачан притисак католичких организација на холивудске студије.

Либерална Америка већ пола века демонизује хришћанску конзервативну Америку 2

         А крајем 40-их – на таласу прве антикомунистичке кампање и хладног рата који је почињао –  председник САД Хари Труман иницирао је, у лову на `леве симпатије`, провере државних службеника. Тада се и Комисија за истраживање антиамеричког деловања – а то је била комисија при представничком дому – позабавила Холивудом.

         А тамошњи студији су „врвили од комуниста, социјалиста и либерала и њихових удружења“.

         Ни у самом Холивуду то нису нарочито скривали. 

         „Бити комуниста – то је тада било шик. Комунисти су били – или је тако изгледало – једина снага која се супротстављала нацизму“ – рекао је режисер Фриц Ланг.

         За америчког конзервативца традиционалисту Холивуд је зборно место „содомита, блудница и црвених“, а циљ им је био – завера ради рушења традиционалног америчког поретка.

Либерална Америка већ пола века демонизује хришћанску конзервативну Америку 3

         Зато – када је директор ФБИ Хувер инициирао масовне  провере «Кошерне долине» (како су тада називали Холивуд в Лос-Анђелесу) – друштво је то примило са великим одобравањем.

         Акцију ФБИ подржали су и малобројни холивудски конзервативци: Рональд Реган, Роберт Тејлор, Хари Купер, Волт Дизни… У писању досијеа о `непоузданим` учестовао је и писац  Џорџ Орвел.

         У његовом списку са 38 имена (саставио га је за Министарство спољних послова Велике Британије, али је дошао у посед ФБИ) нашли су се и Чарли Чаплин, Мајкл Редгрејв, Орсон Велс, Пол Робсон…

         Данашњи лево-либерални медији, наравно,  све што се тада догађало проглашавају за чудовишне прогоне и велики терор упоредив са ГУЛАГ-ом. Ово није шала.

         Међутим, терор је био више него скроман, а у условима тадашње Америке, са њеним правосудним системом, и није могао да буде другачији. Није било ни црних спискова и робијања.

         Фамозна `холивудска десеторица` – а то су били сценаристи главне жртве режима Хувер-Труман – чак није имала проблеме због чланства у компартији, која та није била забрањена, већ за одбијање да се појаве пред конгресном комисијом.

Либерална Америка већ пола века демонизује хришћанску конзервативну Америку 4

         За њих је главна казна била полузванична забрана да се баве совјим послом, али су је они вешто изигравали.

         Међу онима који су пострадали од `великог терора` били су композитори Леонард Бернстејн и Арон Копленд, режисеры Стенли Крамер и Фред Цинеман и глумци Филип Леб и Сем Џафе. Чудовишан прогон доживео је Чарли Чаплин, којем 1952-ге нису дали визу да би могао да се врати из Велике Британије.

         Ватрени комуниста Бертолд Брехт, који се у САД склонио из нацистичке Немачке, у таквој атмосфери је одлучио да напусти САД  и да пређе у социјалистичку источну Немачку.

         Сједињене Државе је напустио и Орсон Велс који је 1959-те магазину Esquire поносно причао да је то учинио зато што је изабрао слободу. Истина, причало се да Велс није погегао од прогона колико стога што је био умешан у убиство холивудске звезде Елизабет Шорт.

         `Чудовишни прогони` су, уосталом, престали већ 1948-ме и веровано се не би ни обновили да није било случаја брачног пара Розенберг који је био оптужен за предају СССР тајни америчке атомске бомбе и да није узлетела звезда сенатора Макартија.

         Амерички политичко-правни систем, у којем је Суд самостални  центар власти (којме је умногоме потчињен и сам шеф државе) у суштини је, са својим прецедентним правом, претерано рањив. Јер, био је довољан и један преседан да се у њему појави пукотина. Тако се и догодило.

Либерална Америка већ пола века демонизује хришћанску конзервативну Америку 5

Чарлс Менсон

         Одмах после краха макартизма лево-либерални медији подигли су невероватну дреку, а лево-либералне снаге прешле у моћну контраофанзиву.

         Почело је демонизовање конзервативне Америке.

          Једна за другом почеле су да падају забране филмова. Судски процеси поводом поеме Алена Гинзберга и «Голог доручка» Вилијама Бероуза уклонили су бране таласу наркоманије, хомоеротике и порнографије…

         Америку су почеле да потресају контра-културна и сексуална револуција.

         Године 1968-ме, на врхунцу хипи-револуции, Хејсов Кодекс, који се минималној мери још поштовао, био је коначно одбачен и замењен са MPAA (системом индексације филмова за различите категорије гледалаца), па је почео процват порно-индустрије и «порношика». Тада је гледање порнофилмова у највећим америчким биоскопима било у великој моди.   

         Због чега сам написао да је 1969-та била `последња тачка`?

         У маеричким биоскопима је 1968ме почео да се приказује један од најшокантнијих филмова „Розмарина беба“ који је режирао Роман Полански. Т том филму главна јунакиња зачиње дете са самим Сатаном, а 9. августа 1969-те жена Поланског – Шарон Тејт која је била у осном месецу трудноће – бива заклана од групе деце коју је предводио типични хипик и гуру новог религиозног култа Чарлс Менсон.

         Та деца су на зиду крвљу исписала: „Буржоаске сивње“.

         Тако се за Америку завршио њен стари добри и започео нови железни век.

         Век тријумфа слободе и либералных вредности…

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трамп царинама удара на последњих 300 милијарди долара кинеског извоза у Америку 15

Трамп царинама удара на последњих 300 милијарди долара кинеског извоза у Америку

ДОНАЛД Трамп је објавио да ће од 1. септембра увести нове царине од 10 одсто …

Метју Палмер за „Глас Америке“: САД се надају да ће опозиција одустати од бојкота избора 16

Метју Палмер за „Глас Америке“: САД се надају да ће опозиција одустати од бојкота избора

Важно је да опозиција нађе начин да учествује на изборима, охрабрујемо их да искажу своје …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *