ЛИБИЈСКА КРЕАТИВНОСТ: Војници Халифе Хафтара монтирали руски „Корнет-Е“ на Volkswagen Golf 3 кабриолет

5
(1)

На интернет ресурсима се појавила фотографија где се види нишанџија на вођеном противтенковском систему 9К135 „Корнет-Е“ који је монтиран на цивилно возило немачке производње Volkswagen Golf 3 кабриолет. Ово возило је учествовало у борбама око Триполија

Иначе, овај систем се у последње време масовно користи у локалним ратовима на простору Блиског Истока и Северне Африке. У тим борбама, „Корнет-Е“ се показао се као изузетно убојито оружје које може да уништи најсавременије борбене тенкове или са земљом поравна добро утврђену армирано-бетонску ватрену тачку.

Преносни ракетни систем “Корнет” се углавном употребљава против оклопних борбених средстава, као и непријатељских утврђених тачака. Захвљујући моћној ракети калибра 152мм, небројено пута је доказано да се ради о изузетно опасном оружју по најсавременије основне борбене тенкове, какви се тренутно користе у свету.

Основна одлика овог система је навођење помоћу ласерског снопа. Захваљујући оваквом типу навођења ракете, ракета поприма карактеристике високо-прецизног оружја. Наиме, ова ракета попут снајпера може да погоди непријатељских циљ на даљинама и до 5500 метара. Њено скретање од путање на максималном домету је безначајно, и износи свега 0,3 метара.

Војници Халифе Хафтара монтирали руски „Корнет-Е“ на Volkswagen Golf 3 кабриолет

Ракета 9М133 је дугачка 1200 мм, а максимални распон њених крила износи 460мм. Њена тежина износи 26 кг од чега на бојеву главу отпада 7 кг. Запакована је у херметички затворен танспортно-лансирни контејнер. Према техничким спецификацијама ракета 9М133 опремљена тандем-кумулативном бојевом главом може да пробије око 1200мм хомогеног оклопа заштићеног динамичком заштитом. Такође, овај тип ракете може да пробије армирано-бетонски зид дебљине 3000 мм, што је чини изузетно употребљивом у борби против живе-силе непријатеља која се налази у јаким утврђењима.

Испаљује се из преносног лансирног уређаја 9П163М-1, који је опремљен троношцем. Опто-електронски уређај 1ПН-79 „Метис-2“ се такође налази у склопу овог уређаја. Систем опслужују два војника.

Бог рата

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мистериозна погибија српских дипломата у Либији и даље без одговора

0 (0) Погибија службеника Амбасаде Србије у Либији, везисткиње Слађане Станковић и возача Јовице Степића, …

Либија на рубу понора. Или, како их је Запад усрећио убиством Гадафија

0 (0) Либија се налази у сталном стању између рата и мира још од обарања …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend