fbpx
Оливер Потежица

Шта је права истина о отмици: Потежица однео тајне у гроб

0
(0)

Београд – Оливер Потежица, амбасадор Србије у Либији, преминуо је јуче од последица повреда задобијених у тешкој саобраћајној несрећи.

По свему судећи, његова смрт ће значити и да никада неће бити разјашњена отмица и убиство Слађане Станковић и Јовице Степића, службеника те амбасаде, и да је Потежица све тајне, ако их је било, однео са собом у гроб.

Занимљиво је да су саобраћајна несрећа у којој је Потежица тешко повређен и отмица двоје службеника амбасаде повезани са доставом плата особљу амбасаде у Триполију, за које су морали да иду у Тунис, пошто је са Либијом прекинут платни промет.

„Потежица је саобраћајку доживео око 1. маја, када је после дуге и исцрпљујуће вожње до Туниса изгледа задремао за воланом. Његов џип „хјундаи Санта Фе“ се преврнуо, а пошто није био везан, он је излетео кроз покретни кров. Задобио је више прелома и имао је унутрашње крварење. На све то се додало и његово иначе тешко здравствено стање, пошто је имао канцер синуса и метастазе на бубрезима. Иако је крварење заустављено, није било шансе да преживи, пошто су му и бубрези отказали“, каже добро обавештени извор „Ало!”.

Потежица се од рака разболео непосредно после трагичне смрти двоје службеника амбасаде у Триполију у фебруару 2016, који су, како је констатовано на београдској ВМА, настрадали од последица напада који су САД извеле на терористички камп близу града Сабрате, на граници са Тунисом.

Иако је Министарство спољних послова недуго затим оформило комисију која је требало да утврди све чињенице у вези са отмицом, која се десила под сумњивим околностима, резултати њеног рада били су више него скромни.

Kако је рекао генерални секретар МСП-а Вељко Одаловић, утврђено је да Потежица није крив за отмицу, али није утврђено да ли иза ње стоје неки дубљи разлози или се десила случајно.

Неоспорна чињеница је да је МСП у лето 2015. године Потежици одузео дискреционо право да дели српске визе грађанима Либије, пошто је утврђено да је то радио неконтролисано и мимо важећих критеријума.

Оно што је остало нејасно су послови појединих моћних људи и трговаца оружјем у Либији, који су према појединим верзијама остали дужни неким од стотинак војних фракција које данас господаре Либијом.

Управо је то, наводно, могао да буде разлог због којег су отети службеници наше амбасаде.

Уколико је Потежица нешто и знао о тим везама, та тајна ће по свему судећи бити закопана заједно са њим.

Биографија

Амбасадор Потежица је запослен у Министарству спољних послова 1. новембра 1978, а службовао је у Ирану, Јордану, Палестини и Либији. Kао врстан познавалац света ислама, своју професионалну каријеру је у целини провео у региону Блиског истока, и то, као по правилу, у најтежим периодима у том подручју. Био је члан Удружења новинара Србије, генерални секретар Центра за проучавање религије и верску толеранцију, председник Српско-либијског друштва пријатељства, потпредседник Југословенско-арапског друштва пријатељства и члан УО Српско-иранског друштва пријатељства.

Kомеморација у МСП

Министарство спољних послова је са дубоким жаљењем саопштило да су, делећи бол породице и пријатеља амбасадора Потежице у овим тешим тренуцима, МСП и сви његови радници свесни да су изгубили колегу који је свој живот у потпуности не само посветио, већ и уградио и поистоветио са дипломатском службом своје земље и њеним интересима. Kомеморација ће се одржати у Министарству спољних послова, а датум сахране ће бити накнадно утврђен.

Ало

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Војни пензионери: Награда претворена у казну

5 (2) Војни пензионери: Награда претворена у казну Официри у пензији у писму премијерки и …

Нелогичности у Закону о оружју

4.8 (25) Jављам се поводом текста „Истиче рок за замену оружних листова”, господина Озрена Милановића, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *