Из белгијске банке нестало преко 10 милијарди новца Либије који су замрзнуле УН

0
(0)

ВИШЕ од 10 милијарди либијских евра – замрзнутих по одлуци Уједињених нација 2011-те – нестало је са рачуна у белгијској банци Euroclear Bank између 2013-те и 2017-те године.

Тај новац је до 2011-те – како тврди лист Le Vif – „контролисало окружење тадашњег шефа либијске државе Муамера Гадафија“.

Сама белгијска банка је признала да се на „либијским рачунима“ 29. новембра 2013-те налазило 16,1 милијарди евра. Сума је била издељена на четири рачуна Libyan Investment Authority и Libyan Foreign Investment Company.

Белгијске власти су нестанак значајног дела тог новца откриле у јесен прошле године. Прилично случајно.

Захваљујући истрази о прању новца повезаног са Либијом. Планирале су, наиме, да „ухапсе“ целу поменуту суму (16,1 милијарду), али су откриле да је на сва четири рачуна заједно остало тек нешто више од пет милијарди евра.

Белгијско Министарство финансија је пожурило да објави: да није доносило никакве одлуке о одмрзавању новца на четири либијска рачуна. Другим речима: саопштило је да тај новац није било могуће скидати са рачуна и користити за било шта.

Током два последња дана се отворило питање: да ли је Белгија на прави начин контролисала „замрзнутост рачуна“. Односно: није ли фактички омогућила да тај новац нестане.

А – могуће је – и сама у томе учествовала.

Гадафи је владао Либијом дуже од 40 година и био је убијен у октобру 2011-те.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

И најсиромашнији у Србији финансирају напредне тајкуне и стране мешетаре преко накнаде за зелене киловате

5 (5) Овај намет плаћају и примаоци социјалне помоћи и дечјег додатка, њих око 70.000. …

Издвајање дистрибуције из Електропривреде Србије корак ка приватизацији?

5 (4) Потпуно издвајање дистрибуције из Електропривреде Србије, односно формирање независног оператора система за испоруке …

Један коментар

  1. Bando lopovska u zatvor svi do jednog lazovcine otkrili slucajno ne moze ni evro da prodje da se ne potpise bilo kakva transakcija a kamoli nedaj boze kesovina mamu vam jebem sve pokradose.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend