Лидери ЕУ се договорили око распореда 40.000 миграната, Србија са 34.000 миграната препуштена сама себи

Лидери ЕУ се договорили око распореда 40.000 миграната, Србија са 34.000 миграната препуштена сама себи

Лидери Европске уније договорили су се да у наредне две године међусобно прерасподеле и то на добровољној основи, око 60.000 миграната и тражилаца азила који се налазе у Италији и Грчкој. Нису могли да се договоре о обавезним квотама за расподелу појединачно по земљама.

Председник Европског савета Доналд Туск рекао је да ће министри унутрашњих послова земаља чланица ЕУ финализовати шему расподеле до краја јула.

– Лидери су се сагласили да 40.000 људи треба да буде размештено из Грчке и Италије у друге земље у наредне две године – рекао је Туск и додао да ће још 20.000 Сиријаца који живе у камповима изван Европе бити релоцирани унутар европског блока.

Извештач Би-Би-Си-ја је јавио да се то односи на све земље ЕУ, изузев за Мађарску и Бугарску.

Источноевропске земље су одбиле обавезне квоте за прихват миграната, што је разљутило италијанског премијера Матеа Ренција који је усвојен план оценио скромним, наводи ББЦ.

Италија тражи већу помоћ европских партнера у решавању кризе миграната која ју је дотакла у великој мери јер се налази на удара миграната.

У питању је више од 100.000 избеглица

Више од 100.000 миграната прешло је Медитеран до сада ове године, а већина се искрцала у Италији, Грчкој и Малти које сматрају да друге чланице ЕУ треба да сносе већи део терета на пољу илегалне миграције.

Према најновијим подацима агенције УН за избеглице (УНХЦР), ове године је у Грчку дошло преко мора 63.000 миграната, а 62.000 у Италију.

Као одговор, Европска комисија је предложила да 28 чланица прихвати обавезне квоте за мигранте, али су се многе, међу којима Британија и Мађарска, успротивиле том предлогу због повећаног прилива миграната у својим државама.

– Солидарност без жртвовања је чиста хипокризија. Сада нам нису потребне празне декларације о солидарности, само дела и бројеви – рекао је Тускна састанку у Бриселу.

Бивши пољски премијер је казао да верује да ће бити потребно време да се изгради консензус о мигрантима, али да ЕУ мора да делује сада.

– Прво и пре свега, морамо да ограничимо илегалну миграцију и то треба да буде наш приоритет. Данас очекујем од (лидера ЕУ) да пошаљу снажну поруку. Сви они који нису легитимни тражиоци азила неће имати никакву гаранцију за останак у Европи – додао је Туск.

У нацрту саопштења са самита који је послат агенцији АФП, обавезне квоте се нису спомињале, али су се лидери ЕУ позвали да прихвате предлоге Комисије за релокацију миграната.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Руска војска активно почела електронско ометање земаља чланица НАТО пакта у северној Европи

Руска војска активно почела електронско ометање земаља чланица НАТО пакта у северној Европи

Русија је почела да активно користи своје системе електронског ометања против земаља НАТО-а и земаља …

Радници у Србији раде највише у Европи!

Радници у Србији раде највише у Европи!

Просечан број радних сати на главном послу у Србији је 43,5 сати недељно што је …

Један коментар

  1. samo vi njima dajte a narod nek crkava ko fol sve ce to vama eu dati dat će vam kitu ko drugima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *