Литар дизела два евра?

0
(0)

Криза око Ирана могла би да подигне цену горива у Србији и за 50 одсто.Произвођачи, због мањег промета, одлажу могућа поскупљења

ЕМБАРГО на испоруке иранске сирове нафте и нафтних деривата, које је у понедељак увела Европска унија, претња Ирана да ће због тога затворити Хормуски теснац, и врло вероватни „ратни сценарио“, могао би, тврде светски економски стручњаци, да „напумпа“ цену барела сирове нафте, са садашњих 100 и на 300 долара. Ово повећање би се, наравно, одразило и на наше тржиште, што у преводу значи да литар дизела на српским пумпама може, ускоро да кошта и два евра!

Србија велики део својих потреба за дериватима задовољава увозом. Учешће цене сирове нафте у малопродајној цени деривата износи око 50 одсто, а остало су акцизе, порез и марже.

Цена сирове нафте је у протеклој години достигла просечну вредност од 110,62 долара по барелу, што је далеко изнад просечних 79,5 у 2010. години. У малопродаји се то, ипак, није у великој мери осетило – каже Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, а који верује да се неће у пуној мери остварити „црне“ прогнозе.

ЗАДРШКА У пекарској индустрији за сада неће мењати цене по основу скока цене горива, а сличан одговор стиже и из месне и млекарске индустрије, као и од произвођача кондитора и пића.

Колико ће то утицати на свакодневни живот у Србији, није тешко претпоставити. Занимљиво је да су Савезне резерве САД израдиле студију „шока од пораста цена нафте на берзи“ у америчкој привреди вредној 15 трилиона долара. У случају скока од 100 одсто цена сирове нафте цена потрошачке корпе у САД би порасла само 3,2 одсто…

Код нас би се поскупљење горива „прелило“ најпре на транспорт, градски и такси превоз, али и на цену поврћа, воћа и остале робе.

– Сама ситуација на тржишту, слабија тражња, пад куповне моћи становништва, све скупља „корпа“, успориће примену нових ценовника – каже Саша Ђоговић, економиста и додаје да ће се то свакако негативно одразити и на куповну моћ становништва.

Ђоговић истиче да ће зависно од тога колики је удео горива у цени коштања самог производа, цене бити и различито повећане. А, због ниског стандарда то поскупљење неће моћи у потпуности да се примени.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Електромрежа Србије купила још пет одсто акција преносног система Црне Горе

5 (1) БЕОГРАД – Електромрежа Србије купила је данас још пет одсто акција преносног система …

Подсећање: 10. септембра 2012. Берлин – Потписан меморандум о разумевању и сарадњи у области енергетике

4.8 (5) Представници Електропривреде Србије и немачког енергетског концерна РWЕ потписали су данас, 10. септембра …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend