Лончар без одговора о сарадњи са нарко клановима, напао новинаре који су му поставили питање (видео)

0
(0)

Министар здравља Златибор Лончар данас је избегао да одговори на питања о својим везама са земунским кланом и групом Дарка Шарића, о чему је говорио бивши шеф криминалистичке полиције Родољуб Миловић у интервјуу за KРИK и НИН. Уместо тога изнео је низ увреда на рачун Миловића и лажи о KРИK-у.

На питање новинарке KРИK-а о везама са криминалцима, министар је затражио да му се разјасни: „о ком клану причате – о земунском или Шарићевом?“

„Изгледа да сте повезани са оба, па вас питам за оба“, било је објашњење.

Подсетимо, KРИK је објавио више прича о везама Лончара са земунском групом, али упркос свему он је и даље министар. О њему су говорили заштићени сведоци на суђењу за убиство бившег премијера Зорана Ђинђића, доводећи га у везу са једним убиством. KРИK је објавио уговор о стану који је Лончар купио управо да „земунаца“, али и лекарска уверења која је Лончар издавао криминалцу којима је он одлагао суђења.

У јавности се појавила и Лончарева фотографија са бившим шефом „земунаца“ Душаном Спасојевићем.

Некадашњи начелник криминалистичке полиције Родољуб Миловић јавно је открио и да је Лончар вршио притисак на једног од сведока са суђења „земунцима“ да одустане од сведочења, али је открио и његове везе са Шарићевим нарко картелом – Лончарева супруга је у име Драгана Дудића, једног од главних Шарићевих сарадника, контактирала полицију и затражила састанак.Тај састанак Дудића је, како тврди Миловић, довезао Лончарев кум.

Лончар је данас, упркос свему овоме, избегао да да одговор на питање новинарке KРИK-а.

Није демантовао оно што је у јавности откривено о његовим везама са криминалцима, али је изнео низ увреда о бившем шефу криминалистичке полицајце Родољубу Миловићу. Осим тога је, видно узнемирен, изнео лажи о раду KРИK-а како наша организација ради по налогу „из Сарајева“.

„Ја знам да ви морате да испуните тај план који вам долази из Сарајева. Сарајево није далеко, стижу сва та питања, стижете да преведете на енглески, мени је драго због тога и ја вам дајем пуну подршку за то.“

Испричао је само да је 2010. године, када се догодио састанак са Дудићем, радио као лекар и да није имао утицаја.

„Значи, 2010. сам одељенски лекар у Ургентном центру који се пресвлачи на ходнику, из ваше приче произилази да ја у то време наређујем и Саши Вукадиновић (бивши директор БИА-е) и Микију Ракићу (бивши шеф Бироа за координацију служби безбедности) и Миљку Радисављевићу (бивши тужилац за организовани криминал) и Борису Тадићу (бивши председник Србије) где ће да иду шта ће да раде, ко ће шта да ради.“

Лончар је, затим, позвао надлежне органе да испитају случај – иако тужилаштво већ годинама не реагује на сва открића која га доводе у везу с криминалцима.

„Истина је само једна. Не значи вам ништа мој одговор, надлежни органи морају да дају одговор и мислим да су једини релевантни да га дају“.

„Само ми једна ствар није лепа, кад се спомињу нечије породице (вероватно мислећи на своју супругу), а посебно нечија деца (није јасно на шта је мислио). То није лепо“, рекао је Лончар.

Затим се, у Лончареву одбрану, јавио министар полиције Небојша Стефановић.

„(Миловић) је био шеф радне групе која се бавила истрагом за убиство премијера Ђинђића. Ја као министар унутрашњих послова постављам питање зашто за десет година није написао ниједну кривичну пријаву која се тога тиче и рекао ‘ево имам доказе за Златибора Лончара, треба га ухапсити’. То је прикривање кривичног дела. Ако имате сазнања да је неко починио кривично дело, ви сте дужни да као полицијски службеник да саставите пријаву. Прикривање кривичног дела је такође кривично дело. И то неко ко је на челу УKП врло добро зна.“

На питање новинарке зашто онда не покрене поступка против Миловића због приекривање, Стефановић је рекао да он као министар нема ту моћ.

„Од октобра 2013. истраге води искључиво тужилаштво, а по новом закону о полицији од 2016. Министар нема више никакву улогу ни у предистражном ни у истражном поступку. Ја све и да то желим, не могу да покренем истрагу против било кога.“

Стефановић је изнео као „врло занимљиву ствар“ то што је Љубиша Буха звани Чуме, више пута званично посетио Миловића у згради МУП-а. Није објаснио шта је ту чудно, с обзиром да је Миловић био задужен за обезбеђење Чумета који је био заштићени сведок у поступку за убиство бившег премијера Ђинђића.

Стефановић је, такође, неистинито рекао да је Миловић у интервјуу за Брану Мићуновића, чувеног црногорског мафијаш, рекао да „није криминалац“.

Пише: Бојана Павловић, Крик.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нарко дилер Предраг Колувија се састајао са државним секретаром МУП-а Милосавом Миличковићем

5 (2) Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства „Јовањица“ Предрагу Колувији и још деветоро оптужених за …

Планатажа марихуане “Јовањица”: Тужилац испитао 115 сведока, али не и СНС кадарове

4.5 (6) На данашњем главном претресу у поступку против Предрага Колувије, већинског власника пољопривредног газдинства …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend