Лондон: Ништа од мега-џамије

0
(0)

Лондон — План исламске заједнице у Лондону о изградњи велике џамије, у коју би могло да стане 12.000 верника, није наишао на одобрење надлежне градске комисије.

Према њиховом плану, постојећа џамија у четврти Стратфорд у источном округу Њуам британске престонице требало је да буде знатно увећана, а уз њу би био саграђен и верски центар са конференцијским простором, школом, интернатом и великим паркингом за возила и бицикле.

Џамија Аббеy Милс коштала би 100 милиона евра и била би највећа не само у Великој Британији, него и у Европи, пренела је Верска информативна агенција (ВИА). 

Џамија би била три пута већа од главне лондонске хришћанске цркве, катедрале светог Петра, која је уједно највећи верски објекат на британском острву. 

Власти сматрају да би њена градња на предвиђеном месту изазвала саобраћајне проблеме, да се не би уклопила у амбијент, а истакнуто је и питање могућег „хемијског контаминирања“ и „других дилема“, првенствено у вези с тероризмом. 

Једна муслиманска организација је тај простор, на којем је била хемијска индустрија, купила 1998. године, а планови градње постоје већ пет година. 

Стручњаци сматрају да комплекс џамије на 7,3 хектара омогућава да прими 40.000 до 70.000 људи, што је у једном делу јавности наишло на негодовање. То би захтевало и изградњу нове метро станице. 

Поставља се и питање ко би финансирао тај пројекат, пошто су годишњи приходи садашње џамије мањи од милион евра, уз бројне издатке. Петицију против градње мега-џамије потписало је више десетина хиљада становника Лондона. 

Градња има противнике и међу муслиманима. Један посланик британског парламента, муслиман, већ годинама се противи плановима градње, наводећи да и сада има довољно исламских богомоља у Лондону и целој земљи. 

У Лондону живи око 600.000 муслимана, посебно у Њуаму, према попису из 2001. године, што је 40 одсто муслиманске популације у Великој
Британији, навела је ВИА. По неким проценама, сада само у Лондону живи више од милион муслимана.

 

БЕТА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Одобрено претварање Аја Софије у џамију

0 (0) Државни савет Турске једногласно је гласао за промену статуса Музеја Аја Софије у …

Одлука лондонског суда о пљачки злата Венецуеле наук за друге земље

4.7 (7) Врховни суд Лондона признао је Хуана Гваида за председника Венецуеле и дао му …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend