понедељак , 21 септембра 2020

ЛОПОВИ: ДС од Беоелектрана отео 51 милион евра

0
(0)

БЕОГРАД – Државним парама платили предизборну кампању!
Демократска странка је на кампању за изборе 2008. године потрошила 51 милион евра државних пара намењених „Београдским електранама“, изјавио је за Курир Драган Марковић, бивши директор овог јавног предузећа. 

Те године одржани су и локални и републички избори, а ДС је формирао Владу Србије и освојио власт у Београду. Марковић каже да се у уговору између Града и „Беоелектрана“ из 2004. наводи да се Град обавезује да дотацијама из буџета надокнади средства која недостају све док се ценом грејања не обезбеди новац за покривање трошкова пословања.

Кривична пријава

Тако је Град, може се видети у финансијским извештајима „Беоелектрана“, 2007. дао 1,7 милијарди динара, 2009. сто милиона, а 2010. чак 2,6 милијарди да би се платио дуг „Србијагасу“. Године 2008. није дао ништа.

Марковић за Курир каже да је 2008. мањак због ниске цене грејања само на име набавке гаса био око 3,5 милијарди динара. Још око 1,6 милијарди је Град, како тврди, требало да уплати „Беоелектранама“ за модернизацију погона.

– Буџетски инспектори су ме лажно пријавили како би се прикрило то што је Град Београд ненаменски потрошио 51 милион евра – пише у кривичној пријави коју је недавно поднео Марковић. Он је смењен 2. септембра, а већ 27. новембра 2008. потписан је уговор о кредиту од 1,5 милијарди динара како би се платио гас „Србијагасу“.

Лажне оптужбе

– Инспектори су најодговорнији за то што су „Беоелектране“ данас дужне око осам милијарди динара, јер су лажним пријављивањем сменили претходно руководство и омогућили задуживање предузећа – наводи се у кривичној пријави.
У пријави пише и да су инспектори лажно пријављивање обавили свесно, што је резултирало подношењем оптужнице против особа које нису починиоци дела која им се стављају на терет.

Градоначелник Ђилас ћути

У „Беоелектранама“ су потврдили да је код Банке Интезе узет кредит за плаћање дуга за гас из грејне сезоне 2007/2008. У овом јавном предузећу не знају колико им је новца било намењено из буџета 2008. године јер ни тада, ни за било коју другу годину, нису унапред информисани да ли су у буџету Града Београда планирана средства за енергенте. Курир је послао питања и градоначелнику Драгану Ђиласу, али није добио одговор.

 

Курир

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Чланови напредног нарко ганга на броду БИА?

5 (10) Кад може Његов брат центром Београда да вози нерегистрован ауди што не би …

На сред улице експлодирао џип на Новом Београду, возач преминуо у болници (видео)

0 (0) У Улици Омладинских бригада у Новом Београду данас око 12.15 сати дошло је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *