Лудило: Држава се краткорочно задужује са каматном стопом од 12.29%

0
(0)

Београд — Министарство финансија продало је на јучерашњој аукцији двогодишње трезорске записе у вредности 8,7 милијарди динара, од планираних десет милијарди

Интересовање инвеститора је било нешто ниже него на претходним аукцијама.

Стопа приноса на државне обвезнице износила је 12,29 одсто, што је за 70 базних поена ниже у односу на претходну аукцију обвезница исте рочности, одржане 18. децембра 2012. 
Пажња стручне јавности се пребацује на сутрашњу аукцију тромесечних трезорских записа, у вредности 10 милијарди динара, где, према мишљењу тима за економска истраживања Хyпо Алпе Адриа банке, и даље постоји простор за снижавање приноса, највише због обезбедјеног финансирања потреба државе. С друге стране, позитиван утицај овог фактора би, евентуално, донекле могао бити умањен услед повлачења вишка ликвидности из система путем реверзне РЕПО аукције Народне банке Србије.
Истовремено, вредност динара је ојачала до нивоа од 112,2 за један евро, на шта је вероватно утицало прошломесечно пооштравање монетарне рестриктивности НБС-а, праћено задуживањем Србијагаса од око 200 милиона евра (за које је Скупштина одобрила гаранције крајем децембра) и побољшањем у трендовима у робној размени (чему је највише допринео извоз аутомобила).

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИЗВРШИТЕЉИ ОБУСТАВИЛИ ЗАПЛЕНУ имовине напредног забављача Аце Лукаса

4.2 (5) Како Нова.рс сазнаје, данашњи поступак извршења заплене имовине је обустављен након што је …

Јавни дуг Србије на крају септембра 2020. износио 26,604 милијарде евра, што је 56,7 одсто БДП, а дефицит буџета 364,2 милијарди динара

5 (5) БЕОГРАД – У првих девет месеци ове године остварен је дефицит републичког буџета у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend