ЛУДИЛО У НАСТАВЦИМА! Спорна седишта у возилима, а не појасеви (фото)

0
(0)

„Политика” је пре неколико дана упозорила возаче и власнике мањих возила, купеа и кабриолета, превасходно увезених из иностранства у протеклих неколико година, на проблем с уписаним бројем седишта у саобраћајној дозволи.

Да ли је ваше возило на списку Агенције за безбедност саобраћаја и да ли вам се подаци слажу (у том случају можете обавити технички преглед без промене докумената за које треба издвојити око 100 евра) проверите у табели коју објављујемо данас.

Да појаснимо, власници возила која су регистрована за превоз пет путника, а имају по одредби и пропису произвођача предвиђена четири седишта и појаса, мораће да плате таксу, промене саобраћајну дозволу и тиме ускладе техничке карактеристике. Само уградњом петог појаса неће решити проблем јер фабричке карактеристике су другачије за возила предвиђена за четири а не пет путника, од носивости, снаге и габарита.

Још крајем прошле године Управа саобраћајне полиције МУП-а Србије циркуларним дописом свим фирмама које се баве техничким прегледом послала је списак модела аутомобила за које се мора примењивати то правило. Ако је у саобраћајној дозволи уписано пет путника, а произвођач је модел предвидео и правио за четири путника, по том тумачењу мора да се измени ставка у саобраћајној дозволи и да се од сада то правило поштује.

Проблем је настао приликом куповине половних возила из иностранства, чија документација не одговара стварној ситуацији. Путник више (а самим тим и прекомерна оптерећеност) може озбиљно да угрози безбедност таквог аутомобила у саобраћају а самим тим и других учесника

САМО У „ПОЛИТИЦИ” – ЛИСТА МОДЕЛА АУТОМОБИЛА СА ЧЕТИРИ СЕДИШТА

(Фото Д. Козомара)

Кад би МУП ажурирао базу података лако би се знао број тако погрешно регистрованих. Овако остаје све на претпоставкама, па од два милиона путничких возила у Србији претпоставља се да је таквих десетак одсто. Ако је сваки други неопрезно, грешком или чак намерно регистрован да може да прими мимо фабричког упутства пет а не четири путника, долази се до бројке од стотинак хиљада таквих возила. Трошак да се грешка исправи износи по возилу око стотинак евра па би возачe у Србији то све олакшало за десетак милиона евра.

Сличан проблем имају неки такозвани каравани који позади имају фабрички уграђена додатна два седишта, укупно седам, фабрички су предвиђени да могу да превозе седам путника, али су код нас регистровани за само пет особа.

Проблем имају и власници такозваних минивенова, модела који су прављени с два седишта и товарним простором позади, а онда су их власници додавањем задње клупе претварали у ауто за пет путника, а у саобраћајној дозволи пише да је предвиђено за две особе… Ако полиција заустави такав ауто с три или више путника, ето казне и искључења из саобраћаја.

Ова непоклапања изгледа да су масовна и имају више узрока. Било је и намерног, али и аљкавог ненамерног и погрешног уписивања броја седишта. Министарка саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић реаговала је на овај нови возачки намет сматрајући да возачи не могу да буду криви за новонасталу ситуацију, па сходно томе не морају ни да плате а МУП и Агенција за безбедност саобраћаја Србије тврде да раде само по закону и да су немоћне и не могу тек тако ту ситуацију друкчије да исправе и доведу у ред.

Аутор: Озрен Милановић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend