Одузимање дозволе, 150.000 динара, затвор до 60 дана: Нисте ни знали да је ово кажњиво

0
(0)

Несавесни возачи који једу, пију или претурају по торби док возе аутомобил као и припаднице лепшег пола које користе прилику да поправе шминку могу да плате казну до 150.000 динара и да заврше иза решетака од 45 до 60 дана.

Kазна зависи од околности случаја, а ако дође до несреће, можете да изгубите много више

Према Закону о безбедности саобраћаја сваки учесник у њему је дужан да се понаша тако да никог не омета, угрожава или повреди, као и да предузме све мере ради избегавања или отклањања опасних ситуација које изазове неко други.

– Ово начело Закона у најширем смислу може да обухвати шминкање, јело или било коју другу радњу коју возач обавља јер му одвраћа пажњу са вожње.

Према чак два члана Закона возач не сме да предузима радње које ометају његову пажњу при управљању возилом – каже председник Прекршајног суда у Београду, Милан Мариновић.

Kазне за шминкање, конзумирање хране и друге радње за воланом

Уколико се прекрше та два члана Закона, казна зависи од околности случаја. Најмања казна, коју неко у овим ситуацијама може да плати, јесте 3.000 динара. То је у случају да се ништа није десило. Тад се пише прекршајни налог. Међутим, уколико је узрокована несрећа, казна је од пет до 15 хиљада динара и особа иде на суд – објаснио је Мариновић.

Kако каже саговорник, теоретски ове радње за воланом могу да се третирају и као насилничка вожња. Тад казна може да буде и 50 пута већа.

– Насилничка вожња је свако поступање возача које је у грубој супротности са правилима саобраћаја и приликом које возач не показује обзир према безбедности осталих учесника у саобраћају, тако да теоретски и шминкање може да потпадне под такву вожњу.

Такође, ако се жена шминка на ауто-путу, то може да буде, не кажем да би свакако могло да буде, насилничка вожња – прича председник Прекршајног суда у Београду.

У случају ако шминкање, конзумирање хране за воланом и друге радње које одвлаче пажњу, потпадну под насилничку вожњу, казна је од 120.000 до 140.000 динара. Особа остаје без дозволе девет месеци, добија 15 поена и затворску казну од 30 до 60 дана која може да се замени радом у јавном интересу од 240 до 360 сати.

– Ова казна је у случају да се не догоди несрећа. Међутим, уколико до ње дође, онда је казна од 130 до 150 хиљада, десет месеци забране управљања возилом, 17 казнених поена, затворска казна од 45 до 60 дана затвора!

И професор Саобраћајног факултета, Милан Вујанић истиче да је шминкање, јело за воланом, претурање по торби – кажњиво. Возачу ништа не сме да одвлачи пажњу током вожње. Kажњива је свака радња која одвлачи пажњу возача од вожње. Ја молим даме да се не шминкају док је ауто у покрету – испричао је саговорник.

Многи возачи сматрају, да за време док обављају своје потребе за воланом, не може да се промени стање на путу. Међутим, то се деси у тренутку.

У тренутку у ком, у најмању руку, неко може да буде повређен.

Извор: Kурир.рс/Телеграф

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За кршење полицијског часа народ у 14 дана платио већ милион евра

3 (2) Прекршајни судови у Србији изрекли су укупно више од 120 милиона динара новчаних …

Драконске санкције: Након масовног хапшења на Газели стигле хитне казне возачима (видео)

4.2 (5) Због кретања односно вожње на мосту Газела у време полицијског часа Прекршајни суд …

3 Коментара

 1. E, VALA, HVALA STO NAM OCI OTVORISTE!
  NISMO ZNALI DA JE ZABRANJENO VOZITI BEZ RUKU, NISMO, PRIZNAJEMO!
  NISMO ZNALI DA NE MOZEMO DA VOZIMO DOK SE GLEDAMO U OGLEDALO GORE I SMINKAMO (ZENE) I KORISTIMO OBE RUKE PRITOM ZA SMINKANJE, NITI SMO ZNALI DA NE SMEMO DA JEDEMO, OPET DRZECI OBEMA RUKAMA HRANU I VOZIMO, HVALA!
  KOJU TO „RADNJU“, AMAN, MOZE VOZAC DA OBAVLJA I KORISTI OBE RUKE DOK VOZI!?
  O UPOTREBI MOZGA NECU NI DA PRICAM!
  NEGO, PRVO POHVATAJTE ONE VASE MAHNITE LUDAKE, AROGANTNE I BEZUMNE UBICE KOJI BESNE PO ULICAMA IAKO IH JE POLICIJA VISE PUTA HVATALA U MAHNITOJ VOZNJI ALI NIKAD NISU KAZNJAVANI IAKO IMAJU I PO STOTINAK KAZNI, KOJE NESMETANO DIVLJAJU KORISTECI OBE RUKE I UBIJAJU NASU DECU!
  KAD NJIH KAZNITE KAKO TREBA PO ZAKONU I POSALJETE NA VISEGODISNJE ROBIJE ZBOG UBISTVA JAVITE SE DA NAS KAZNJAVATE!

  • Ви сте свакако болестан човек господине Окановићу,ако уопште могу тако да Вас назовем,мада и нисте ви то измислили,свима нам је јасно да иза свих ових Ваших умоболних закона стоји пре свега ШИЗОФРЕНИ председник,умоболна премијер/ка, малоумни министар полиције и на стотине напредних гмизаваца . У потпуности се слажем са претходним коментаром. И молим Вас прекинуте више да правите дебиле,то причајте Вашим ботовима,они свакако то и јесу чим су пристали да буду чланови Ваше назови странке, пре бих рекао злочиначког удруживања,ради криминалног деловања ,растурања наркотика,прања новца и, и да не дужим ……..

 2. a jel mogu da drkam ili ti onanišem a ????

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *