Вучићев режим глоби народ за нове саобраћајне дозволе а нико није одговоран?!

0
(0)

Агенција за безбедност саобраћаја саопштила је да не може бити одговорна због несагласности стања возила с уписаним податком у саобраћајној дозволи.

Како су истакли, тај поступак није у делокругу њеног рада.

Како се указује, ове недеље у медијима је објављено више чланака о грешкама везаним за уписани број места за седење у саобраћајним дозволама и о начину исправљања који је праћен трошковима.

„Неслагање стања возила са уписаним податком у саобраћајној дозволи или са податком евидентираним у бази техничких података о возилима може настати из различитих разлога и Агенција за безбедност саобраћаја ни за један од тих разлога никако не може бити одговорна, јер овај поступак није у делокругу њеног рада“, додаје се у саопштењу.

Како се констатује, новонастали проблем власника возила где су власници принуђени да сносе трошкове и последице приликом овере техничке исправности возила, јесте последица одступања податка у саобраћајној дозволи од стварног стања на возилу, и најчешће је настала приликом пуштања возила у саобраћај, односно вршења првог техничког прегледа возила који није у надлежности Агенције за безбедност саобраћаја.

„Податак о броју места за седење на возилу је са аспекта безбедности саобраћаја јако битан, и није безбедно превозити више путника у возилу од могућности возила, односно да се у возилу налази више путника од броја места за седење у возилу. Број места за седење је одређен одредбом члана 7. тачка 90) Закона о безбедности саобраћаја на путевима“, истиче Агенција.

У саопштењу се додаје да постоји могућност да се услед недовољног познавања прописа приликом техничког прегледа занемаре постојећи прикључци за већи број места за седење и да је тај број одређен на основу видљивог броја седишта.

„У сваком случају, превожење већег броја лица од броја лица за које је возило предвиђено од стране произвођача и према томе декларисано, опасно је за безбедност у саобраћају на путевима. Поступак исправке погрешно уписаних података прописан је такође Законом о безбедности саобраћаја на путевима“, пише у саопштењу.

Агенција за безбедност саобраћаја додаје да је привредним друштвима која врше технички преглед возила омогућила приступ бази података Агенције за безбедност саобраћаја.

Радник на линији техничког прегледа може након изражене сумње у податак, извршити проверу у Бази података Агенције, док када је реч о броју места за седење, ради се о одступању стварног стања на возилу од податка уписаног у саобраћајну дозволу, при чему се на линији техничког прегледа у појединим случајевима не може са сигурношћу утврдити да ли се ради о погрешном податку или је возило накнадно преправљено.

Агенција не сме да одбије обраду поднетог захтева за испитивање, мора да спроведе поступак према захтеву у складу са Законом о општем управном поступку.

Како се истиче, могуће је да настану грешке које се односе на свесне промене улазних података о карактеристикама наведених у издатим првим извештајима за серијски произведена возила или неисправним извештајима за употребљавана возила која до 2014. године нису контролисана приликом увоза.

Према евиденцијама испитаних возила, преко 95 одсто поднетих захтева за испитивање због оваквих грешака је код возила регистрованих пре 2013. године, односно пре пуне примене Правилника о испитивању возила и надлежности Агенције за безбедност саобраћаја над пословима испитивања возила, додаје се у саопштењу.

На упите Министарства унутрашњих послова о броју места за седење који су садржали више од 60 модела различитих марки возила, Агенција каже да је упутила одговор према евиденцијама из својих регистара, и те податке користе правна лица за вршење техничких прегледа у својим поступцима чиме је значајно смањен број возила која се због оваквих грешака, које потичу из периода пре формирања Агенције за безбедност саобраћаја, упућују на испитивање.

Више од 235 овлашћених правних лица за техничке прегледе возила користе електронску базу техничких карактеристика о возилима Агенције за безбедност саобраћаја, и која садржи податке више од петине регистрованих возила.

За возила за која није до сада вођен поступак испитивања или контролисања у Агенцији, преко те базе је могуће поставити упит за преко 10.000 модела возила различитих марки просечног годишта између 2003. и 2004. Број тих модела који се односи на путничка возила је већи од 8.500.

Агенција за безбедност саобраћаја је у претходном периоду, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, привредним друштвима која врше технички преглед возила, достављала спискове марки и типова возила код којих ови подаци нису тачно утврђени, пише у саопштењу.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Цела Влада за нови намет народу

0 (0) Сви министари у Влади Србије подржавају захтев колеге Мркоњића и „Путева Србије“ за …

2 Коментара

  1. Pa bas prelepo vi nemozete da budete odgovorni a mi korisnici vozila moramo da budemo odgovorni… Pa nismo mi sami sebi pisali saobracajne dozvole po nasoj zelji naj bolje bi bilo da i dalje ostanete van nadleznosti i da prestanete vise da se bavite otkrivanjem tople vode …citaj mozganjem o tome kako da ovom narodu zavucete vasu lopovsku ruku u dzep sa nekim novim nametom a sve u cilju nase bezbednosti.Ajde malo brinite o svojim naj blizima nemojte vise da brinete o nama mnogo je preskupa ta vasa briga o tome kako da nas opeljesite po slovu zakona bagro lopovska.

  2. Alo bando retarda niste odgovorni vi kako vi kazete ali isto tako nismo odgovorni ni mi. Pametnjakovici kad vec mudrijate izmudrijajte ko je kriv ko je radio tehnicke preglede ko je izdavao saobracajne dozvole svakako to nisu bili korisnici vozila .Vi bi bando lopovska samo da se naplatite e pa iskreno se nadam da vam to ovog puta nece proci a ako vam i prodje dace bog da sve na lekove potrosite pas vam mater…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend