Мађарска, рекордан број приведених миграната

Мађарска, рекордан број приведених миграната

Према подацима мађарске полиције, иза нас је рекордан викенд по броју приведених илегалних миграната. У протекла три дана, готово 3.300 људи покушало је да илегално уђе у Мађарску, највише на територији Жупаније Чонград, која се граничи са Србијом.

Мајор мађарске полиције Жупаније Чонград за РТС каже да је у протекла три дана био огроман притисак илегалних миграната на јужне мађарске границе.

“У петак, суботу и недељу на потезу од 43 километра које контролише полиција Жупаније Чонград, наши полицајци су ухватили 2.392 мигранта, а међу њима су била 342 детета”, наводи Саболч Сенти из полицијска капетанија Жупаније Чонград.

Илегални мигранти од прошле недеље прво се смештају у привремени центар за привођење код места Реске, у близини граничног прелаза Хоргош. Ту се региструју, добијају воду и храну и здравствену негу, а у року од 24 сата смештају се у сталне прихватне центре у Мађарској.

У спречавању илегалних миграција остварује се добра сарадња са српском страном.

“Сарадња мађарске и српске полиције је стална и добра. Значајан корак било је недавно оснивање српско-мађарског контакт центра на граничном прелазу Хоргош, где 24 сата размењујемо информације”, наглашава Саболч Сенти.

У међувремену, мигранти убрзано пристижу у Мађарску након најаве о подизању ограде на српско-мађарској граници. Овај становник пограничног места Реске има земљу у појасу где ће се градити ограда, али каже да још нико с њим није ступио у контакт.

“Ограда је изнуђено решење, нешто је морало да се уради. Миграната има много, стотине пролазе овуда сваки дан, али нас не дирају”, каже становник места Реске Ласло Папди.

С леве стране атарског пута, који се налази у Мађарској, геометри су обавили премеравања како би се подигла жица висока четири метара на зеленој линији српско-мађарске границе. Да ли ће бити неких промена у том мађарском плану, знаће се већ у среду, 1. јула, након седнице две владе.

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Приватизацијом Института Јарослав Черни држава легализује екоцид

Председница невладине организације за заштиту животне средине ОСНА Весна Јаковљевић изјавила је да се приватизацијом …

Одлазећи тиранин покушава да понови лажне изборе, кортстећи се олошем сличним себи

Одлазећи тиранин покушава да понови лажне изборе, кортстећи се олошем сличним себи

Српска напредна странка је депонија политичких превараната, паразита и штеточина, најсрамнијих манекена несреће која три …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *