Економија

Дефицит у мају 5,1 милијарду динара

Дефицит буџета опште државе у мају износио је 5,1 милијарду динара, што је нешто мање од очекиваног, саопштио је Фискални савет. Јавни дуг у мају је 74,5 одсто БДП-а.

У најновијем Извештају Фискалног савета за мај наведено је да је од марта до маја 2014. године исплаћена помоћ “Србијагасу”, што је ове године изостало, те је дефицит у мају мањи за преко две милијарде динара, јавља Танјуг.

Такође, највеће уштеде од седам до осам милијарди динара остварене су због смањивања плата у јавном сектору и пензија, укључујући и смањење плата у јавним предузећима и локалним самоуправама које се књиже као непорески приход.

Међутим, подвлачи Фискални савет, преостало међугодишње смањење дефицита опште државе, највећим делом је привременог карактера.

Приходи државе били су неочекивано високи јер је повраћај ПДВ-а у износу од пет до седам милијарди динара, уместо у мају исплаћен почетком јуна, а ни новац на јавне инвестиције није потрошен у износу који је планиран.

Посматрано по нивоима власти, како је наведено, дефицит републичког буџета је износио 6,5 милијарди динара, док су остали нивои збирно у суфициту од више од милијарду динара.

Локални ниво власти очекивано је остварио суфицит од око три милијарде динара, пре свега због уплате пореза на имовину за прва три месеца 2015. године.

Јавна предузећа “Путеви Србије” и “Коридори Србије” забележила су збирно дефицит од око милијарду динара, што је, како је наведено, приближно прошлогодишњем нивоу.

Дефицит у готово истом износу у односу на прошлу годину, од око милијарду динара, остварили су у мају, наводи Фискални савет, и фондови обавезног социјалног осигурања – ПИО, РФЗО, НСЗ и СОВО.

Јавни дуг у мају порастао је за 60 милиона евра, па је на крају тог месеца износио 74,5 одсто БДП-а и очекује да ће се на крају јуна дуг спустити на 74 одсто БДП-а.

Релативно низак дефицит у првих пет месеци и смиривање кретања девизних курсева, како је наведено, допринели су успоравању раста јавног дуга у последњих неколико месеци.

У јуну се очекује благо смањење дуга опште државе за око 150 милиона евра и на крају месеца износиће око 74 одсто БДП-а, истиче Савет.

Могуће је, како наводе, да смањење јавног дуга буде и веће због слабљења америчког долара у односу на евро.

Актуелна кретања на тржишту указују на то да би долар у јуну могао да ослаби у односу на евро за један до два одсто, што би додатно смањило дуг за око 150 милиона евра.

 

РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!