Мафија која отима обрадиву државну земљу блиска СНС и Вучићу

0
(0)

Гаково-Имовина некадашњег пољопривредног гиганта „Граничар“ из Гакова поново је, од увођења стечаја, променила власнике, а добро позициониране оранице са бројним објектима поделила су приватна лица и предузећа повезана са локалним, покрајинским и републичким функционерима Српске напредне странке (СНС), пише Војвођански истраживачко-аналитички центар.

Предузеће СЦОМ Владимира Врбашког, којег су у Гакову помињали као „кооперанта са јаком политичком залеђином“, повукло се из имовине „Граничара“, а уместо њега у катастарској евиденцији као нови власници појавили су се Иван Бојовић, партнер посланице СНС-а у Скупштини Србије Марије Обрадовић, која је уједно и потпредседница СНС-а.Имовина некадашњег пољопривредног гиганта „Граничар“ из Гакова поново је, од увођења стечаја, променила власнике, а добро позициониране оранице са бројним објектима поделила су приватна лица и предузећа повезана са локалним, покрајинским и републичким функционерима Српске напредне странке (СНС), пише Војвођански истраживачко-аналитички центар.

Предузеће СЦОМ Владимира Врбашког, којег су у Гакову помињали као „кооперанта са јаком политичком залеђином“, повукло се из имовине „Граничара“, а уместо њега у катастарској евиденцији као нови власници појавили су се Иван Бојовић, партнер посланице СНС-а у Скупштини Србије Марије Обрадовић, која је уједно и потпредседница СНС-а.

У катастру су и Драгана Потпара, посланица СНС-а у Скупштини Војводине, Стефан Видекањић, братанац председника општине Кула Перице Видекањића из СНС-а, као и предузећа у власништву адвоката Томислава Вишњића који је познат као бранилац оптужених за ратне злочине пред Трибуналом у Хагу, утврдио је ВОИЦЕ провером парцела и ранијег пописа имовине „Граничара“ у стечају.

На званично питање о власничким променама на некадашњим „Граничаревим“ парцелама из сомборске службе Републичког геодетског завода од ВОИЦЕ-а је тражено да оправда „правни интерес“.

Подаци о онима који су се у катастру уписали као власници земље и објеката пропалих пољопривредних гиганата у Војводини су тајна, наводи ВОИЦЕ.

Да су подаци о онима који су се у катастру уписали као власници земље и објеката пропалих пољопривредних гиганата у Војводини – тајна, потврдио је и последњи извештај Савета за борбу против корупције, коме већ три године надлежне институције тврде да не поседују ове податке или их проглашавају пословном тајном, навео је ВОИЦЕ.

„Недостављање података о површини и својини на пољопривредном земљишту, уз образложење да су тајни и да их институције не поседују, нису прихватљиви, већ упућују на закључак да њихова нетранспарентност ствара сумњу на корупцију и злоуптребе“, наводи се у извештају Савета објављеног 27. децембра 2017. године.

Као и Марија Обрадовић и Иван Бојовић, из Краљева је и Перица Јовановић, нови власник „Фарме Гаково“, некада предузећа „Фарм анд Ланд“ Владимира Врбашког, које је „никло“ на говедарској фарми Граничара 2015. године, неколико месеци пред увођење стечаја у том предузећу.

На челу стечајне управе Данијела Вазура

Стечај у „Граничару“ уведен је у марту 2016. године, а управника је поставила Агенција за лиценцирање стечајних управника на челу са Данијелом Вазуром, која је крајем 2017. године разрешена те дужности.

Име Данијеле Вазуре су поједини медији, од самог именовања 2015. године по одлуци Владе Србије, доводили у везу са бројним аферама.

Међу њима је и она да је Агенција за лиценцирање стечајних управника без тендера на чијем је челу Вазура доделила послове обезбеђења Агенцији која је истовремено радила за ФК Партизан и као лично обезбеђење њеног родјеног брата Милоша Вазуре, директора ФК Партизан.

У Управном одбору тог клуба од 2014. до 2016. године седео је и Владимир Врбашки, као један од спонзора клуба.

Провером катастарских парцела, ВОИЦЕ је открио да „Фарма Гаково“ у гаковачком атару сада дели власништво са непознатом „ЛТМ Анимал траде“ са седиштем у Змајеву поред Врбаса.

Већински власник „ЛТМ анимал траде“ је Томислав Вишњић, адвокат из Београда, показују подаци Агенције за привредне регистре.

ВОИЦЕ наводи да је Вишњић домаћој јавности познатији као адвокат и бранилац бројних оптуженика за ратне злочине на Косову пред Хашким трибуналом, медју којима је најпознатији генерал Ојданић.

Међу новим власницима „Граничареве“ имовине је и суботичко предузеће „Веглиа Борлетти“ које је такође у августу 2017. године променило и делатност и власничку структуру.

Од „претежних услуга у саобраћају“ предузеће је регистровано за „гајење жита“.

Уместо Дејана Николића и Душка Масловаре нови власник предузећа „Веглиа Борлетти“ постао је Предраг Ункович, држављанин Словачке.

Масловара је некадашњи припадник српске паравојне јединице „Шилтови“, осумњичен за ратне злочине против цивилног становништва 1991. године у Глини, а њега је 2008. године Грчка по међународној потерници изручила Хрватској.

Поступак је због недостатка доказа обустављен, а Масловара пуштен на слободу, наводи ВОИЦЕ.

Ниједан јавни извештај од увођења стечаја

Од увођења стечаја у „Граничару“ у марту 2016. године на сајту Агенције за лиценцирање стечајних управника није објављен ниједан јавни извештај.

Није оглашена ниједна продаја, а ликвидациона вредност је нула.

Када је почетком 2016. године у гаковачком атару избио сукоб измедју паора и радника „Граничара“ око узурпације државног пољопривредног земљишта, имовина тог предузећа већ је прешла у приватне руке, а половина државних ораница које је добио „Граничар“ већ је била узорана.

На питање „ко је заправо узурпатор“ актери сукоба су именовали „неког чије име не желе да спомињу јер има јаку залеђину“, подсећа ВОИЦЕ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

На сред улице експлодирао џип на Новом Београду, возач преминуо у болници (видео)

0 (0) У Улици Омладинских бригада у Новом Београду данас око 12.15 сати дошло је …

Како је Бугарска стекла титулу „европске мафија државе“

5 (4) Два месеца становници Бугарске излазе на улице сваке вечери протестујући против „олигархијске мафије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *