понедељак , 30 новембра 2020

Мафијашко Косово (3): Лоренци био за убијање цивила

0
(0)

После интервјуа са француским новинаром Пјером Пеаном, „Вести“ ексклузивно доносе изводе из поглавља „Иза кулиса француске политике“ његове књиге „Косово – ‘праведни’ рат за мафијашку државу“, коју је недавно објавио париски издавач Фајар, а очекује се и њен српски превод у издању „Службеног гласника“.

Пеан пише о томе како је француска контраобавештајна служба помагала ОВК за време бомбардовања СРЈ у навођењу авиона НАТО-а на српске циљеве, како су француски агенти извлачили са Косова у Француску припаднике будуће Тачијеве личне гарде, како је шеф те операције примио одликовање од председника Ширака, носећи лажне бркове, како се све то догађало у време шефовања генерала Рондоа, личног пријатеља Анте Готовине и како француска војска и војна обавештајна служба о свему томе уопште нису били обавештавани.

Дошавши на Косово нашли су се мети ОВК. У свакој другој држави европске „квинте“ ангажоване на Балкану, ови детаљи изазвали би скандал – у Француској су изазвали сложно ћутање.

Жерар Ерера, оперативни шеф француске делегације, из Београда се вратио празнх руку јер је Милошевић био „бескомпромисан“.

Тачија сам сусрео тек у Клеберу када је ОВК потписао уговор. Он је био тај који ми је пришао. „Имам контакте са свима, пре свега са ЦИА, али немам никакав контакт са Французима…“, сведочи Анро Данжан.

* Дакле?
* То је глупо, ипак ви сте били покровитељ Рамбујеа. Треба ми контакт, могли бисте ви то да будете…
* Зашто ја?
* Јер говорите немачки. У вашој делегацији су само дипломате, амбасадори… Треба ми неко са ким је контакт једноставан.

* Не могу одмах да вам одговорим, треба да то пренесем мојим шефовима.
* Пренесите им.“

ШАМАР ОД СЛОБЕ: Жерар Ерера
ШАМАР ОД СЛОБЕ: Жерар Ерера

„Контраобавештајна служба ми је дала зелено светло. Тако сам Тачија поново видео већ сутрадан: „Имам чланове породице који живе у Француској“,каже он. „Једна од мојих сестара живи овде. Он има сина и он ће бити тај који ће вам омогућити да ме контактирате. Ево његовог броја… „

„Контактирао сам на тај начин Тачија након што је почело бомбардовање. ДГСЕ шаље на терен у информативну мисију једног агента – Рајнера. Он ће свакодневно извештавати, али, колико је мени познато, неће бити циљних активности… „

Данжан говори о једној другој мисији преко Албаније са „мрежом генерала Рондоа“ који је био опрезан са онима који су били повезани с Тачијем. Он је повезан са Махмутијем и Рамушем (Харадинајом).“

Иако потврђује да је ОВК од њега тражила оружје, Данжан тврди да им га ДГСЕ није достављала. Он ипак не искључује могућност да су службе могле да затворе очи пред организовањем мрежа за испоруку оружја.

„Тачи је два пута дошао у Париз“, наставља он, „први пут 26. маја 1999, на дан финала Лиге шампиона између Бајерна и Манчестера. Пратио га је Махмути. Два лидера срели су Филипа Рондоа, Тјери Дана (са којим је сусрет лоше прошао), Ереру и министра одбране Алена Ришара на аеродрому Роаси. Увече, 28. маја, Социјалистичка партија организовала је велики митинг у Палати спортова у Паризу (славећи европску социјалдемократију) у присуству Тони Блера, Герхарда Шредера, Масима Далеме. Махмути је копао рукама и ногама да он и Тачи присуствују том скупу. Ми смо запретили да ћемо се повући ако остану при свом захтеву. Махмути је имао блиске везе у Социјалистичкој партији, нарочито са Кристијаном Кастањом. Тачи је поново дошао у септембру 1999… „

Пјер Антоан Лоренци враћа се на рат који је по њему био једини начин да се Милошевић савије. Он даје до знања да је учествовао у том мењању оријентације бомбардовања ка цивилним циљевима. Тај став је противречан ставу Француске да се треба супротставити жељи генерала Кларка да се „све уништи“, ставу који је бранио председник Ширак, како нам је потврдио Ибер Ведрин.

„Да ли сте знали за везе припадника ОВК са мафијом?“ – питамо Лоренција.

* Знали смо са ким имамо посла, знали смо ко илегално тргује. У почетку узимамо оно што можемо… Нисмо ту да држимо моралну придику. Наши саговорници воде легитиман рат.

Како је Тачи постао „звезда“

Пјер Антоан Лоренци допуњава Арноа Данжана. Он објашњава да је француско Министарство спољних послова имало улогу да организује преговоре у Рамбујеу, а да су Американци око Мадлен Олбрајт и Џејмса Рубина били ти који су руководили. Хашим Тачи је том приликом чак постао „звезда“. Он има директне контакте са Мадлен Олбрајт и са Џејмсом Рубином и њихов је штићеник. Шефица америчке дипломатије препоручује француском министру спољних послова Иберу Ведрину да се заинтересује за Тачија који је непознат како француској дипломатији, тако и њеним службама.

 

Приредила: Н. Јокић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИДЕНТИФИКОВАНО 12 ОСУМЊИЧЕНИХ за терористички напад у Бечу: Албанци са Косова, Чечени…

5 (7) Истражиоци терористичког напада у Бечу идентификовали су уз једног убијеног нападача још 12 …

Косово је највећи регрутни терористички центар Исламске државе у Европи одговоран за масу терористичких напада (видео)

5 (11) ЕТНИЧКИ Албанац Кујтим Фејзулај јуче је извео терористички напад недалеко од синагоге у …

2 Коментара

  1. Mafijaško Kosovo, može da klekne za 15 dana. Samo pustite pametne da rade na tome….a ne ovi šupljoglavci !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend