Мајке са бебама у опасности у Крупњу, ХИТНО потребна помоћ!

0
(0)

У Крупњу, једном од најугроженијих поплављених места у опасности су животи мајки са децом, наводи у свом јавном апелу за помоћ једна од мештанки Душица Миладиновић.

Њено писмо преносимо у целости:

Поштовани, ово је апел за помоћ. Молим вас да посаљете апел свим надлежним органима и да у медијима објавите да опстини Крупањ код Лознице потребна хитна помоћ. Наима општина Крупањ са свим околним селима је потпуно поплављена и одсецена од остатка света. Моји најблизи су у селу Крзава које се налази на 4 км од Крупња,па колико могу да сазнам од њих ситуација је следеца. Вода је у потпуности унистила МНОГО домацинства,порусила куце, стале однела стоку и све сто су људи имали. Око 50 домацинстава је по водом а неизвесно је ста це се и са тих куца десити. Сви мостови на путу Крупањ Крзава су порусени. Појављују се клизиста која додатно угрозавају људе. Засеок Миладиновици је како они казу у потпуност срављен са земљом. А могу да вам казем да у овом засеоку зиве мајке са децом која имају само по неколико месеци,та деца немају ни млеко ни воду ни храну ни потребне лекове. Заправо овај део Крзаве има петоро деце која немају ни годину дана, има седморо предсколаца, и око двадесеторо деце која иду у основну сколу. Ова деца налазе се на брдима изнад реке Крзава код родбине а тим брдима прете одрони. Нема струје, нема воде за пице, телефони су у потпуности у прекиду,једва успеју само да посаљу поруку да су зиви и да молимо за помоц. Нико се до сада није одазвао насем позиву, надлезни окрецу главу,као да се не ради о људским зивотима. одредјени медији искористили су снимке које су успели да нам посаљу ти људи,и приказују као да су то други градови. Крупањ се висе нигде не помиње. Ово сто сам вам сада написала односи се САМО на Крзаву и ове засеоке, у свим осталим селима ситуација је слицна,али не могу да добијем детаљне информације које бих вам написала. МОЛИМ ВАС ДА АКО ЈЕ ИКАКО МОГУЦЕ ОБЈАВИТЕ У СТО КРАЦЕМ РОКУ ОВАЈ АПЕЛ ЗА ПОМОЦ,ЈЕР МОЗЕ ДА БУДЕ КАСНО. ТИ ЉУДИ НЕМАЈУ МНОГО ВРЕМЕНА.

Река Ликодра и њене четири притоке направиле су прави хаос у Крупњу. Под водом је око 500 кућа, а око 600 лица је евакуисано из својих домова. Њих 120 смештено је у хотелу “Пегаз”, док су остали нашли уточиште код родбине. Једна особа је изгубила живот. 

У Крупњу је порушено пет мостова, потпуно урушено осам кућа, а још толико је неупотребљиво за становање. Града је потпуно одсечен од света, не раде телефони и градски водовод, струје у граду тренутно има, али су околне месне заједнице у мраку. Прорадила су и клизишта.

Хеликоптер дошао у Љубовију, у Крупњу огорчени

Иако је војни хеликоптер данас требало да дође у Крупањ по девет људи који у Лозници треба да стигну на дијализу, летелица је ипак упућена у Љубовију, што је код мештана из овог угроженог краја изазвало велико огорчење.

– Ситуација је крајње критична. Иако је вода почела да се повлачи, иза ње остаје велика количина муља. Највећи проблем је снабдевање града храном и водом. Сви путни правци су непроходни, воде нема, а цистерне не могу да стигни до града – каже Раде Грујић, председник општине Крупањ.

Подивљала река је узела и један људски живот. Када се вода повукла, Ликодра је избацила аутомобил у коме је нађено беживотно тело мушкарца.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија помаже обнову Венеције са 11,8 милиона динара за обнову и санацију штете настале услед поплава

5 (1) Влада Србије одвојила је из буџетске резерве 11,823 милиона динара на име финансијске …

Незапамћено невреме на југу Шпаније, вода носи све пред собом, има мртвих (видео)

0 (0) Најмање две особе су погинуле у невремену које је погодило већи део југоистока …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend