Македонија на ивици нових сукоба
Police with combat vehicles are seen in the area where a massive police action has been going on in northern Macedonian town of Kumanovo, on Saturday, May 9, 2015. Police clashed with an armed group in Kumanovo early Saturday authorities said. Macedonian state running agency MIA reported that four police officers were wounded in the shooting. (AP Photo/Radovan Vujovic)

Македонија на ивици нових сукоба

Уколико се хитно не реши криза у Македонији, постоји ризик проширења сукоба, упозорава Међународна кризна група (МКГ) у свом најновијем извештају. Из ове организације препоручују формирање прелазне владе која би припремила изборе за Собрање у априлу, као и заједничку, независну македонско-косовску истрагу догађаја у Куманову.

У својој анализи МКГ оцењује да се Македонија тренутно опоравља од два шока. Један је скандал с објављивањем прислушкиваних разговора који откривају да је државни апарат заробљен и корумпиран од стране владајуће партије, а други је оружани сукоб полиције с наоружаном групом Албанаца, махом с Косова, у Куманову.

– Ако се не реши двојна криза, легитимитета владе и регионалне безбедности, постоји ризик од могућег проширења насилних сукоба, у најгорем случају с елементима замало избегнутог конфликта попут оног од 2001. године – наводи се у анализи МКГ.

Уз констатацију да дискредитоване државне институције не могу решити кризу, МКГ наглашава да ЕУ треба да притиска све заинтересоване стране у Македонији ради постизања свеобухватног договора, укључујући успостављање привремене владе са свим главним политичким партијама која ће спровести тражене реформе које ће довести до фер и демократских избора.

– Већина оних који треба да се боре против незаконитости сами су умешани у њих. Таква сазнања произлазе из објављених прислушкиваних разговора, који откривају да су особе из владе планирале да ометају изборе, да манипулишу са судовима, контролишу медије и да кажњавају непријатеље – додаје се у извештају.

Зато МКГ предлаже низ мера за излазак из кризе, а кључна је формирање транзиционе владе која би до априла 2016. створила услове за фер и демократске изборе. МКГ предлаже и формирање две независне комисије уз помоћ европских и америчких експерата. Једна би пратила рад транзиционе владе, а друга би истраживала садржај прислушкиваних разговора и водила истрагу криминала и корупције. Последња препорука се односи на остваривање етничке и буџетске равноправности Албанаца сагласно Оквирном договору потписаном у Охриду након окончања војне кризе 2001. године.

Албанци подељени

У анализи МКГ се истиче да је само део етничких Албанаца спреман да узме оружје у руке, али политички циљеви, за које се чини да су били део мотива барем неких од бораца у Куманову, деле Албанце, који су разочарани спровођењем Охридског договора.

Једна од препорука Међународне кризне групе јесте и заједничка македонско-косовска истрагу везана за крваве догађаје у кумановском Дивљем насељу, где је 9. и 10. маја било убијено осам македонских полицајаца и 10 албанских терориста. У њу треба да се укључе европски и амерички експерти како би се избегли слични инциденти и побољшало безбедносно стање. Истрага треба да утврди зашто ништа није учињено ни на Косову, нити у Македонији, иако су постојале информације о већој групи која планира терористичке нападе и који су били њихови прави циљеви у Куманову.

Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Терористи Исламске државе са женама и децом враћени и у Македонију

Терористи Исламске државе са женама и децом враћени и у Македонију

У Северну Македонију враћена су четири мушкарца која су ратовала у Сирији и Ираку на …

Српски поглед на бугарско-македонске односе

Српски поглед на бугарско-македонске односе

Словеначки председник Борут Пахор стигао је у Софију, са задатком „да убеди Бугарску да својим …

Један коментар

  1. ма боље ви гледајте своја посла и ваше Албанце.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *