????????????????????????????????????

Македонија на ивици ванредног стања

0
(0)

БЈР Македонија ушла је у кризу „домино ефекта“, када се на њену укупну политичку, безбедносну и економско-социјалну нестабилност надовезује и верска криза унутар исламске заједнице која је, претежно, повезана са албанским становништвом.

Криза између владе премијера Груевског и опозиционог лидера СДСМ Заева добија поред пораста унутрашње драматике – и међународну димензију.

Власт је покренула преко судских институција „Процес пуч“ због подривања државе од стране једног броја припадника служби безбедности и опозициног лидера који преко македонског „Вотергејта“ покушавају  да оборе владу и смене премијера Груевског који државом влада скоро 12 година.

Национални и верски екстремизам

Унутар владајуће коалције је и албанска партија ДУИ Алија Ахметија, некадашњег команданта и лидера ОНА – део албанске АНА – терористичке организације чији је циљ федерализација државе. Партија ДУИ, поред унутрашњих трзавица, налази се сада и на мети  политичког насиља (тероризма) некадашњих бораца који ДУИ и Али Ахметија третирају као албанског властодршца који је одступио од политчких циљева албанског покрета у БЈР Македонији. На мети екстремиста албанске националности су политичка седишта ДУИ.

Поред тога БЈР Македонија суочила се и са тероризмом група „ОВК“ које су дошле са Косова и извршиле препад на полицијску станицу. За једне, то је есклација албанских радикалних циљева а за друге, инсценирана акција владајуће коалције да би скренула пажњу са оптужби за акције пришлушкивања грађана БЈР Македоније.

Страни посматрачи и неке западне дипломате говоре да би било потребно да влада поднесе оставку и да дође до нових избора.

Нова криза, као наставак сукоба унутар Исламске верске зајединице у БЈР Македонији, део је тог „домино ефекта“, који умножавањем проблема прети да доведе до неподношљивог стања у земљи.

Стари сукоби међу верским вођама

Исламска зајединица БЈР Македоније трпи унутрашња превирања, клановске сукобе и битку за превласт који трају више од 20 година у цикличним појављивањима.

Исламска верска заједица Македоиње блиска је са ИВЗ Косова  али и Турске и дуги низ година траје унутрашња борба муфтија које држе власт, утицај и значајне суме новца које добијају из исламских држава за јачање ИЗ у БЈР Македнији. Обрачуни, вербални али и насилни, нису неуобичајени. Тако је у обрачуну присталица разрешеног скопског муфтије Ибрахима Шабанија и присталица реиса Исламске верске заједнице Сулејмана Реџепија примењено насиље уз окупљане дестина верских следбеника једног од претендента на власт и коришћење ватреног оружија.

По оценама Шабанија чије су присталице насилно заузеле просторије ИВЗ, повод за насилан упад је то што је „руководство ИВЗ срушило управни систем, устав и све друге нормативне акте заједнице тако да његово понашање не може да се толерише“.

Поглавар ИВЗ реис Сулејман Реџепи и недавно разрешени скопски муфтија Ибрахим Шабани су у лошим односима од због имовине ИВЗ и личног утицаја. Реис Реџепи је недавно реизабран на седници коју је сазвао и одржао у селу Кондово а не у просторијама ИВЗ у Скопљу, а онда је утицао да се на брзину и ван праве процедуре разреше функција скопски муфтија Шабани и генерални секретар Исламске заједнице Африм Тахири. Ово је изазвало протесте и насииље које може бити повод за поделу унутар ИВЗ у БЈР Македонији и поларизацију са могућном појавом насиља уз употребу оружја, што угржава безбедност државе и верника.

Зато је Скопско муфтијство дало реису Реџепију „рок од 48 сати да се јавно извини за увреде изречене на свечаности поводом успешно завршене денационализације имовине ИВЗ у Македонији“  или ће доћи до ширења сукоба.

Ако се на већ постојећој кризи у држави буде проширио и овај конфликт, БЈР Македоња долази у још је у озбиљније угрожавање деловање институција, безбедности и грађанских слобода.

 

Никос Арванитес, Атина

Балкан магазин

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вилијам Енгдал: Црно на бело – ко финансира немире у Америци

5 (3) Покрети који стоје иза протеста који су дестабилизовали Сједињене Државе отворено наводе да …

Павић: У САД букти расни и класни сукоб – глобалиситичка мечка би да опет игра у Белој кући

5 (2) * Најутицајнији конзервативни тв-коментатор – Такер КАРЛСОН чији утицај сеже и до Беле …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *