Македонија: Ничу нови пунктови за помоћ Србији!

Македонија: Ничу нови пунктови за помоћ Србији!

Широка и масовна акција прикупљања помоћи у Македонији за поплављене регионе у Србији наставља се несмањеним интензитетом. У њу су укључени грађани, институције, привредници, појединици, културне и образовне установе, компаније, све асоцијације и удружења Срба у Македонији, спортисти, извиђачи, студенти, анонимни донатори… Хуманитарне акција теку у Скопљу, Битољу, Куманову, Охриду, Кривој Паланци, Тетову, Ђевђелији, на Скопској Црној гори…

У сабирном центру Црвеног крста Македоније припрема се нови велики конвој са хуманитарном помоћи за Србију, а на складиштењу и утовару производа ангажован је велики број младих волонтера, међу којима су и бројни чланови Културно-информативног центра Срба у Македонији – Спона:

– Срби су пријатељи Охрида, али и најмногобројнији и најредовнији гости града. Зато је наша помоћ за њих у овим тешким тренуцима добродошла, разумљива и неопходна, стоји у апелу грађанима Охрида, који су се са локалном самоуправом масовно укључили у акцију прикупљања помоћи за Србију.

Нови пунктови за донирање настрадалим у поплавама данас су отворени и у већим тржним центрима и маркетима у Скопљу. Из Црвеног крста апелују да се за сада донира само конзервирана храна, тестенине, вода, средства за личну хигијену, пелене за децу и одрасле, али и прибор за јело за једнократну употребу.

На иницијативу ланца маркета Тинекс из Скопља, а у сарадњи са компанијама Горска вода и Дени Интернационал за Србију је послат караван од 10 шлепера са водом, а Фудбалски савез Македоније је одлучио да цео приход од утакмице Македонија-Португалија донира поплављеним подручјима у Србији.

Подршка медија

Масован и спонтан одзив грађана Македоније да помогну угроженом становништву у Србији наишао је и на велику медијску подршку гласила у овој земљи. У осликавању хуманости и спонтаног излива солидарности грађана подсећа се на тешка страдања народа на балканским просторима изазваних елементарним непогодама.
– Она што најдуже остаје у колективном сећању више генерација после оваквих катастрофа је човечност, солидарност, пружена рука и лепа реч утехе и наде. Да помогнемо нашим првим комисијама, као што су нам они помогли 1963. година, стоји у једном од бројних медијских коментара.

Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

У манастиру Светог Харитона Косовског у Сурдуку свечано прослављена храмовна слава

У манастиру Светог Харитона Косовског у Сурдуку свечано прослављена храмовна слава

Дана 11. октобра, када обележавамо спомен Светог Преподобномученика Харитона Косовског, истоимени манастир ЕРП у егзилу …

СТИГАО АПАРТХЕЈД! Од суботе у Србији глобалистичка секта уводи ковид пропуснице!

СТИГАО АПАРТХЕЈД! Од суботе у Србији глобалистичка секта уводи ковид пропуснице!

Од суботе у 22 сата уводимо ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном простору, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *