Македонија пред грађанским ратом?

0
(0)

Све очи у Македонији упрте у полицију, која води трку са временом, покушавајући да похвата убице, пре него што различите групе покушају да узму правду у своје руке. „Интернет рат“ екстремних група Албанаца и Македонаца. У Македонији, махом, мирно.

Македонска полиција покушава да „сложи коцкице“ петоструког убиства у околини Скопља у најозбиљнијој истрази која је икада покренута у тој држави. Полиција је у приправности после нереда у Скопљу. Нова фантомска албанска „армија“ прети Македонији.

Министарка полиције Гордана Јанкуловска објаснила је да се истрага „креће у добром правцу“, не наводећи, међутим, никакве додатне детаље о истрази у коју су укључене све снаге којима њено министарство располаже.

Македонска полиција је под великим притиском јавности да што пре похвата починиоце овог убиства, пре свега јер је тај злочин озбиљно уздрмао релативан међунационални мир који у Македонији влада у последњих десетак година.

О озбиљности истраге сведочи и чињеница да из полиције последњих дана нису процуреле никакве информације осим оних које свакодневно саопштава Јанкуловска, што представља гигантски искорак у односу на раније случајеве.

Суштински, кључ истраге је тамноцрвени „опел“ који је полиција пронашла десетак километара од места злочина, и у којем је, како наводе званичници, откривена гомила доказа који би могли указати на починиоце убистава.

Аутомобил је, како је навела Јанкуловска, увезен у Македонију и пронађен је са неважећим таблицама, али нико није желео да коментарише одакле је „опел“ стигао у Македонију и ко га је увезао, мада полиција, наводно, располаже тим информацијама.

У прошлости, пут шверца аутомобила углавном је водио преко западне Македоније и Бугарске, што, без детаљнијих информација, представља прешироку базу да би се извлачиле било какве сувисле информације.

После објављивања фотографија „опела“, полицији се јавило четрдесетак грађана, који су га наводно видели. „Део информација поклапа се са нашим претпоставкама… Информације у смислу у којем су делу града и у које време видели аутомобил“, рекла је Јанкуловска.

Полиција у приправности 

Македонска полиција је у пуној приправности после протеста у центру Скопља, који су, како се и очекивало, измакли контроли.

У синоћњим инцидентима повређено је пет особа, међу којима су двојица полицајаца. Током вечери приведено је 15 лица, од чега је, како наводи полиција, петоро деце. Протестовало је око 1.000 људи, а демонстрације су организоване путем друштвених мрежа.

Повремено, проблеми се појављују и у другим деловима Македоније, укључујући Велес, где је група Македонаца вређала Албанце који су ишли на молитву у џамију. Вређања су пратиле и озбиљне претње, али инцидент није прешао границе вербалног.

Истовремено, Македонији је запретила потпуно нова, мистериозна „албанска армија“, тражећи од Македонаца да се повуку из западног дела државе или суоче са њиховим гневом. 

„Армија за ослобођење окупираних албанских земаља“ запретила је Влади Николе Груевског да повуче своје снаге из „окупираних и колонизираних албанских земаља или ће почети оружани напади“. Груевски има две недеље да испуни захтеве ове формације.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија поставља жичану ограду на граници са Северном Македонијом јер је ЕУ тако наредила

5 (7) Србија је на граници са Северном Македонијом код Прешева почела постављање жичане ограде, …

Злочин шиптарских терориста у Гораждевцу 17 година без казне

5 (4) Родитељи убијене деце из године у годину не крију разочарање што починиоци тог …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend