Не зна се ко је у Србији донео одлуку о неспровођењу избора на КиМ?!

0
(0)
ЕОГРАД – У државном врху Србије није било могуће утврдити ко је донео одлуку да Београд 6. маја не спроведе расписане локалне изборе на Косову и Метохији. Унмик је најодговорнији – дало би се закључити из изјава српских званичника, док у ДСС тврде да је то „последњи корак у пузајућем признању независности Косова“, пише Данас.
Министар за Косово Горан Богдановић изјавио је Данасу да је његово министарство добило негативан одговор цивилне мисије Уједињених нација, који је проследило премијеру Мирку Цветковићу, а он Републичкој изборној комисији (РИК) и председнику парламента Славици Ђукић Дејановић.

У Влади је Данасу незванично речено да Влада не доноси одлуке те врсте, док је Славица Ђукић Дејановић изјавила да се њена „ингеренција завршила расписивањем избора“ и да је локално гласање на Косову „питање за владу, која за разлику од 2008. сада овлашћење за њихово спровођење није пренела на РИК“.

Према Богдановићевим речима, на став Београда пресудно су утицали „не“ цивилне мисије УН, Резолуција 1244 Савета безбедности светске организације и тензије на терену.

Богдановић је изјавио да је та одлука „више безбедносна, него политичка, јер после недавних хапшења на Косову нико није смео да рескира људске животе“.

У међувремену са терена стижу упозорења. Славиша Ристић, председник општине северна Митровица и члан ДСС, оцењује да ће „неодржавање локалних избора на КиМ довести до нових признања косовске независност и тихог исељавања најпре Срба јужно, а потом и северно од Ибра“, преноси Радио КиМ.

„Расписивање избора, писма Унмику, радна тела РИК и Богдановићева изјава су само „завођење народа за Голеш планину“. То је неозбиљно. При томе, Богдановићева изјава није меродавна, јер би одлуку о неодржавању избора морала да донесе и саопшти влада – каже за Данас Марко Јакшић, потпредседник Скупштине заједнице општина АП КиМ и функционер ДСС.

За сада је извесно да ће, без обзира на став Београда, скупштине општина Звечан и Зубин Поток саме организовати изборе, за шта постоји могућност и у Штрпцу, где је такође формирана општинска изборна комисија. У Звечану су, како наводи Јакшић, изборне листе поднели СРС, ДСС, СНВ северног КиМ и УРС, а у Зубином Потоку СРС, ДСС и УРС. Он каже да је рок за предају општински изборних листа, које потписују председници странака, 22. април и да се очекује да листе поднесу и напредњаци и СПС.

„Ушли смо у изборне радње и предали листу поштујући одлуке надлежних државних власти у Београду, као и СО Звечан о организовању локалних избора. Да бих се кандидовала, од надлежних органа странке добила сам потребну сагласност – уговор и овлашћење – каже за Данас Стојанка Петковић, носилац прве званичне општинске листе на КиМ „Стојанка Петковић – За Звечан у Србији, УРС“.

Она сматра да за косовске Србе „нису обавезујуће приватне изјаве и политички ставови одлазећег министра за КиМ Богдановића и државног секретара из истог ресора Оливера Ивановића, којима није у интересу да се избори одрже ни у Звечану и Зубином Потоку, јер њихове странке тамо немају бираче“.

Према речима Горана Богдановића, демократе неће бити „лицемери и позивати чланство на гласање у Зубином Потоку и Звечану“. Што се тиче признавања резултата тих избора, Богдановић одлуку препушта новој влади. Славица Ђукић Дејановић каже за Данас да СПС још није заузела став о учешћу на српским локалним изборима на КиМ, мада она лично сматра да „неслагање Београда и косовских Срба слаби српске позиције и отвара простор за политизацију“. СНС ће, према речима заменика председника Александра Вучића, став о локалним изборима на КиМ донети до краја ове седмице.

СЕЕБиз

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДОКЛЕ ЋЕМО ДА ЋУТИМО И ТРПИМО ИЖИВЉАВАЊЕ? Срби доведени у патолошко стање колективног страха

2.3 (3) Ћутолози практично својим ћутањем подржавају овакву власт, иако шапатом тврде како су против …

Вучићево решење за Косово ни Туђман не би смислио, хоће да Русија одустане од Косова и Метохије

5 (2) Председник Србије Александар Вучић и представник паралелних приштинских структура, Авдулах Хоти, потписали су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend