Мање пара од акциза у каси

0
(0)

Београд — У јануару се од намета на нафтне деривате, цигарете, кафу и алкохолна пића слило 16,36 милијарди динара, око 1,37 милијарди мање него истог месеца лане.

Од свих пореских прихода, акцизе су ове године највише изневериле. У јануару се од намета на нафтне деривате, цигарете, кафу и алкохолна пића слило 16,36 милијарди динара, око 1,37 милијарди мање него истог месеца лане, пишу Новости.

Иако грађани све чешће дуван купују на пијаци и не расипају гориво, надлежни верују да буџет неће трпети. Очекују да ће од акциза током ове године стићи 233,3 милијарде динара. 

У јануару је, како сазнајемо у Министарству финансија и привреде, у односу на прошлу годину, највише пала наплата акциза на дуванске производе. „Из дима“ је стигло чак 2,8 милијарди динара мање. Наплаћено је око осам милијарди динара, а пре годину дана и пре повећања акциза, у касу се слило 10,8 милијарди динара. 

„Јануарски приход у 2012. години последица је повећане испоруке производа на тржиште у децембру 2011. године, пред повећање акцизе 1. јануара 2012. године“, објашњава Милица Бисић, саветница министра финансија и привреде. 

„Повећање предвиђено за 1. јануар 2013. године померено је за октобар 2012. и у том месецу је наплаћено 11,5 милијарди динара, такође као резултат повећане испоруке производа на тржиште у септембру пре повећања акциза. Другим речима, разлика у приходима у јануару 2012. и јануару 2013. године пре свега је резултат промене динамике испоруке производа на тржиште, због различитог датума промене акциза, а не тренд.“ 

Грађани Србије су за годину дана смањили и пијење кафе и алкохолних пића. Овог јануара је од акциза на ове артикле стигло близу милијарду динара. Разлика у односу на прошлу годину је око 100 милиона динара, а у међувремену су намети расли. 

Возачи, међутим, изгледа нису успели да уштеде. У јануару 2013. године у односу на јануар 2012. године приходи од акциза на деривате нафте повећани су за 1,5 милијарди динара, са 5,9 стигли су на 7,4 милијарде динара. 

Изменама Закона о акцизама уведено је право повраћаја акцизе на деривате нафте за оне који их користе за транспортне сврхе, превоз терета у унутрашњем речном саобраћају, грејање и за индустријске намене. Током јануара враћено је 28 милиона динара.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићево решење за Косово ни Туђман не би смислио, хоће да Русија одустане од Косова и Метохије

5 (2) Председник Србије Александар Вучић и представник паралелних приштинских структура, Авдулах Хоти, потписали су …

Београд: Маса народа код Вуковог споменика чека донацију у храни

5 (23) Александре Вучићу, грађани су ти гладни! А оброк нису у могућности да приусте …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend