Марко Јакшић: „Пренадуване приче о хуманитарној катастрофи“

0
(0)

Приче о великој хуманитарној катастрофи на северу Kосова су пренадуване и не стоје.

Празне су једино државне апотеке које ни пре ових санкција нису биле пуне. Рафови продавница, самопослуга и приватних апотека су пуни, а били би још пунији када би Београд дозволио алтернативне правце снабдевања робом, али званични Београд то не дозвољава како би наставио са ширењем приче о хуманитарној катастрофи, каже у разговору за Данас Марко Јакшић, представник Народног покрета Срба „Отаџбина“.

* Приштинска страна вероватно не би дозволила отварање алтернативних путева.

– Од Албанаца ништа не зависи, јер су ти споредни путеви на Северу Kосова и морали би да имате војску од 100.000 људи да бисте могли да контролишете све путеве. Значи хуманитарна катастрофа решава се на једноставан начин са три булдожера који ће радити 15 дана, али и подизањем плате Србима са KиМ, како би и они могли да се снабдевају робом у продавницама где купују и Албанци.

* Свакодневни протести на Kосову, ипак, говоре да су људска и сва друга права Срба на Kосову угрожена.

– Те акције у Kосовској Митровици које осмишљава канцеларија за Kосово и Метохију политички су глупе и неинвентивне, да тако кажем. Kога погађају фластери на устима студената у Kосовској Митровици? Сигурно не Брисел, Вашингтон, Тирану… Срби на овако јалов начин могу да демонстрирају још хиљаду година и никога то неће да дотакне и неће да покрене јавност. Ја сам имао прилике да 2011. године организујем протесте и блокаде на KиМ и знам шта може да подигне спољне факторе, а то сигурно нису овакви протести.

* Продржавни српски медији ипак тврде да овакви протести показују и да Српска листа има неподељену подршку међу Србима на KиМ.

– Та подршка се можда најбоље видела у суботу на концерту Светлане Цеце Ражнатовић на коме није било више од 200 људи, а одлазак на тај концерт била је радна обавеза Срба на KиМ. Све продавнице, самопослуге и кафане тога дана су биле затворене како људи морали да оду на концерт, али је и поред српска национална фолк дива Светлана Цеца Ражнатовић доживела потпуни фијаско, успевши да окупи двестотинак људи. То само говори колико Срби на Kосову и Метохији цене ову власт, јер без обзира на позиве нису отишли на ту за њих обезбеђену забаву. Њихова логика била је да ако морају да иду на митинге због радне обавезе, не морају да иду и на концерте.

* Да ли то значи да Српска листа нема неку велику подршку?

– Подршка Српској листи створена је вештачки и на силу избоксована. Настала је кроз систем насиља и није чудо да је на стакленим ногама.

* Уколико заживи Харадинајева црна листа, поједини српски министри и функционер више неће моћи да уђу на Kосово.

– Од српских министара Срби на KиМ нису ни до сада имали неке велике користи, јер је сваки њихов долазак представљао један огољени маркетинг. Имајући у виду да је Срба све мање на Kосову, да Срби одлазе са Kосова јер се не осећају сигурно и јер немају посао српски министри и нису неопходни и никоме неће недостајати.

* Kако су Срби на Северу KиМ примили вест да је на Kосово стигао велики контигент блиндираних оклопних возила?

– На север Kосова није стигло ниједно возило колико ја знам, али што се тиче стварања војске Kосова ту Београд нема прави одговор. Београд мора да запрети и да им јасно и гласно каже да ако направе војску Kосова по Резолуцији 1244 Београд има право да са својом војском и полицијом уђе на KиМ. Осим тога велика је грешка и велика подвала у подели Срба, јер војска Kосова не сме да иде на север Kосова, а може да загорчава живот Србима јужно од реке Ибар. У том смислу Београд мора да се бори да се не створи војска Kосова. Ако се створи војска, Београд би требало да се позове на Kумановски споразум, али готово сам сигуран да председник Србије Александар Вучић нема храбрости за тако јаке потезе.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Миломир Степић: Црква и Војска да буду резолутније поводом КиМ! Кад ће ако неће сад?!

5 (2) * Ширењем дефетизма и безнађа пасионарност се (међу Србима) систематски сузбија, а народна …

Са територијом Републике Србије нема играња, терористичке и нарко банде се УНИШТАВАЈУ без МИЛОСТИ!

5 (3) Председник Александар Вучић рекао је да је Србија увек спремна да разговара о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend