Март доноси и бум цена

Март доноси и бум цена

0
(0)

Вести о небезбедним намирницама, а које ових дана масовно стижу из региона и света, учинили су да се и грађани у Србији, више него икада пре, уздржавају од куповине бројних намирница. Поред страха да храна није здравствено исправна, на смањен обим тражње за бројним робама утицај има и значајно нижа куповна моћ, што је мало зауставило и поскупљења. Међутим, тренутно затишје у прављењу нових ценовника, очито, неће дуго трајати. Чак и НБС, у наредна два месеца најављује ценовни бум.

Према признању трговаца, ових дана забележен је мањи обим промета млека, млечних производа, риба и производа од риба, као и свих врста меса

– Грађани су прилично опрезни. Брину их подаци о афлатоксину у млеку, али и приче које стижу из Москве о говедини која је пуна стероида. Често наше продавце и питају одакле стиже месо које продајемо, да ли је риба товљена или набављена из рибњака.

Не можемо изнети тачне проценте, али је јасно да је промет ових производа последњих недељу дана драстично пао – кажу за “Блиц” у трговинским ланцима. 
Мистерија око тога који су узорци млека и даље “сумњиви”, односно на граници дозвољених вредности афлатоксина, довела је до тога да људи скоро не купују ништа.

Рано воће и поврће

Да удар на џеп потрошача буде још тежи, крајем марта ће поскупети и пијаца јер је то време када почиње да пристиже рано воће и поврће. Овај удар цена са овдашњих тезги вероватно ће, крајем марта и почетком априла, ублажити конкуренција раног воћа и поврћа које традиционално стиже из Грчке, Турске и Италије.

Како нам је речено у надлежним институцијама, до коначних резултата нема говора о повлачењу било ког производа на тржишту. 

Домаћи прерађивачи и трговци, ипак, верују да ће се, после ових дана препуним панике због могућих отрова у храни коју купујемо, промет вратити на старо.

Нажалост, сви су изгледи да ће нам уз уобичајни промет стићи и нове цене за већину намирница које користимо. Пред високим наметима, поскупљењем репроматеријала, али и енергената очито ће морати да поклекну и произвођачи који су се дуго борили да цене њихових производа остану што стабилније.

И Народна банка Србије рачуна да ће нам већ важеће више цене гаса, али и најављено поскупљење струје, у наредна два месеца подићи општи ниво цена на мало за готово два процената. Тако ће, ако је веровати пројекцијама НБС, на годишњем нивоу инфлација бити (у Европи рекордних) – 14 одсто.

– Тржиште је толико исрпљено да још увек све штете иду на уштрб произвођача. Људи већ сад купују знатно мање хране и кућне хемије, па се плашим да ћемо морати да наставимо да радимо са све нижим маржама и да се трудимо да своје трошкове смањимо до крајности, уз минималне зараде – прича Славенко Секулић, извршни директор Беохемије. 

Питање је колико ће дуго произвођачи моћи да издрже стални раст трошкова, а да он не утиче драматично на њихово пословање и опстанак. У великим трговинским ланцима објашњавају да су у фебруару само поједини добављачи подигли цене, а ценовници за март тек треба да стигну.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како цене расту кад нема инфлације?!

Како цене расту кад нема инфлације?!

4.6 (5) „Инфлација је у протеклих шест година била ниска и стабилна на нивоу од …

Економски пад Турске: Ердоган сменио гувернера Централне банке

Економски пад Турске: Ердоган сменио гувернера Централне банке

0 (0) Турска је сменила гувернера Централне банке Мурата Четинкају због размимоилажења владе и банке, …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend