Снимак са сигурносних камера у околини Лазаревца

МЕДВЕДИ СИШЛИ СА ТАРЕ НА КОЛУБАРУ: Шуме ваљевског краја богатије за нове становнике, који се појављују искључиво ноћу

5
(4)

У шумама Колубарског округа недавно је, после дуго година, примећен – мрки медвед, чије је једино станиште, у Србији, на планини Тари.
Нови становници ваљевског краја уочени су у околини Уба, у селу Мургаш, те код Мионице, подно Дивчибара, али и на београдском подручју – у шумама око Лазаревца!

На подручју Мионице и Уба до сада је регистровано шест медведа – одрасли мужјак и две женке са по три мечета. Мрки медведи, који су строго заштићена врста, а одрасле јединке непрекидно се прате уз помоћ одашиљача. Недавно, на Малом Маљену, мужјаку се изгубио сигнал, посумњало се да су га устрелили криволовци, али срећом, уз помоћ електронских уређаја стручњаци Биолошког факултета, који су га чиповали и прате га, успели су да га лоцирају, живог и здравог.

Медведи су примећени приликом прегледања снимака сигурносних камера. Појављују се искључиво ноћу, а најбољи снимак забележен је сигурносном камером у околини Лазаревца…

– Мече, високо око метар, тешко између 70 и 80 килограма, дошетало је у село Мургаш, неколико дана се задржало у близини једне кланице, тражећи храну, али га више не виђамо – каже Зоран Марковић, председник Ловачког удружења „Тамнава“ у Убу. – Није причинило никакву штету на усевима, или пчелињацима. За житеље Тамнаве, појава медведа је можда новост, али то је дивљач као свака друга, не представљају опасност, све смо предузели да их заштитимо и да се врате одакле су дошли. Медведи су доскоро били на ивици изумирања, сада су се вратили и треба им помоћи.

СТАРИЈИ ТЛАЧЕ МЛАЂЕ

– Планина Тара препуна је медведа и они, полако, прелазе на територију Повлена и Маљена, те у ниже пределе ваљевског краја, тражећи храну – објашњава Марковић. – Очекујемо да се у наредном периоду популација медведа у овом крају и повећа, што неће представљати проблем. У сезони парења, старији, јачи медведи отерају млађе мужјаке, који немају куда, па силазе у ниже пределе и тада се појављују у нашим крајевима…

Б. ПУЗОВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како је Александар I Карађорђевић опростио Хрватима 50.000 побијених жена, деце и стараца и ратну одштету од 12 милијарди француских франака у злату

4.7 (124) Само у Подравини и Колубарском округу, током 1914. године, убијено је 50.000  српских …

Шта је твој симбол Палма? Колубарски угаљ који већ деценијама некажњено пљачкаш?

0 (0) „Да ли је симбол делу опозиције у Србији и страним плаћеницима пушка уперена …

2 Коментара

  1. sis bre, uplasili se medjeda ko da ga niste videli na vasaru, a neko cak neku mecku bozanu proglasio za celicu maju, a celica med sere a medjedi jedu a i vukovi vole da probaju.
    ma u kolubari vladaju vukovi, vucici i vukodlaci, cupavi da cupaviji ne mogu biti, sa zubi veliki i repom jos vecim, a tek njihov apetit.
    kako vas nije sramota toliko povika oko medjeda a ne vidite zla vuka a oko njega mota se i crvenkapa.
    mir bre i traste vesta lovca, skoro ce zima trebace vojvodi subara kad ga proteramo do njegovih vukojebina u sred bosanskog ustasluka.

  2. zelim dobrodoslicu medjedu u Srbiju i molim budite mu na usluzi na putu ka nisu.
    valalo bi da demonstrira onaj eksperiment sa davljenjem kera ili vuka, sta uvati, sorta kereca ume se prerusiti, a naj lakse ga prepoznati po leprsajucem praziluku i cokulama vojnika vulina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend