fbpx

Мегатрендови Потемкинови универзитети

0
(0)

Србија данас: Овај текст објављен је на порталу Дојче велеа у јуну 2014. године али ми га поново републикујемо звог више него актуелног садржаја. 

До среде 11. јуна, на званичној интернет-презентацији универзитета Мегатренд налазила се атрактивна међународна мрежа „Megatrend University Worldwide“. Проблем је што су битни искази о тој мрежи – обична измишљотина.

Плагијат или научни рад?

Научни радови ретко изазивају пажњу јавности – осим када искрсну тешке оптужбе да је реч о плагијату, као у случају докторске дисертације коју је потписао министар унутрашњих послова Србије др Небојша Стефановић.

Приватни универзитет Мегатренд у Београду нашао се у жижи јавности након оптужби да је докторска дисертација актуелног министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, коју је он одбранио на том универзитету обиловала плагијатима.

Стефановић је те оптужбе одбацио, а огласио се и Сенат Мегатренд универзитета који је саопштио да је комисија, коју је формирао Сенат универзитета утврдила је да нема основа за оспоравање оргиналности Стефановићеве докторске дисертације.

Паралелно с тим, пажња јавности фокусирана је и на Стефановићевог ментора на дисертацији, ректора Мегатренда Мићу Јовановића (фотографија горе). Њега је министар просвете Срђан Вербић позвао да поднесе оставку јер је утврђено да на Лондонској школи економије и политичких наука нема докторске тезе ректора Јовановића.

На Мегатренду су били „изненађени том информацијом“, рекао је заменик ректора тог Универзитета, али и додао да „универзитет нормално функционише“. Оно што међутим не функционише нормално јесте интернет-презентација Мегатренда, односно поједине њене странице које се односе на студирање на наводним Мегатренд универзитетима у Лондону, Бечу и Јапану.

Лондонски Мегатренд – where is that?

„Пословна школа Западни Лондон“ (Wест Лондон Бусинесс Сцхоол) се, према званичним наводима који су преко ноћи уклоњени са интернет-странице Мегатренда, „налази у саставном делу универзитетске мреже“. Та лондонска школа, „основана је у сарадњи са ‘Лондонском школом за бизнис и финансије’ (Тхе Лондон Сцхоол оф Бусинесс анд Финанце – ЛСБФ) и Школе за бизнис и менаџмент из Гренобла (Гренобле Градуате Сцхоол оф Бусинесс – ГГСБ)“.

У регистру владе Уједињеног Kраљевства, где су побројане све високообразовне установе чије дипломе и сертификате признаје држава, нема ни трага универзитету Мегатренд и његовој лондонској пословној школи. Две поменуте Мегатренд-институције не спомињу се ни у извештају британског Министарства за универзитете и науку из 2013. године.

У електронској комуникацији, шеф одсека за односе са јавношћу и комуникације ЛСБФ Роб Форбс, потврдио је за Дојче веле да су информације Мегатренда нетачне. Он је истакао и да, супротно тврдњама Мегатренда, та школа није један од оснивача „Пословне школе Западни Лондон“. Форбс наводи да је пре пет година (2009. прим. аут), постојао споразум о размени студената са Мегатрендом који, међутим, никада није реализован. Форбс је такође наглашава да никада није чуо ни за какву школу WЛБС.

Универзитетски бизнис тежак сто фунти

Једна зграда у Лондону – више од 140 компанија

У биографији ректора Мегатренда Миће Јовановића објављеној 13.10.2013. на порталу београдског „Пресс-онлине“ спомиње се да је он већ током прве године боравка у Лондону, у августу 1980, основао консултантску кућу „Мегатренд Интернатионал Еxперт Цонсортиум Лимитед“. Kомпанија под тим именом заиста постоји у британском регистру приватних предузећа, али тек од 1990. Деветнаест година касније, 2009, регистрована је компанија „Wест Лондон Бусинесс Сцхоол Лимитед“. Поред времена оснивања, у регистрима је могуће видети и то да је капитал сваке од тих компанија износио сто фунти, закључно са 19.9.2013. (линк СС5). У архиви се наводи и да је један од директора компаније Wест Лондон Бусинесс Сцхоол Лимитед Мића Јовановић.

Мегатренд Универзитет у Лондону. Једна зграда у Лондону – више од 140 компанија

На истој адреси регистровано је преко 140 компанија, што може да указује и на то да се не ради о универзитетским кампусима, већ о тзв. „Леттер-Боx Цомпаниес“. Такве фирме уобичајене су у Великој Британији, али и у другим државама са ниским пореским стопама и једноставном процедуром за оснивање приватних предузећа. Извори ДW у Лондону потврдили су да се на адресама тих компанија у Лондону не налазе ни „Мегатренд универзитет Лондон“ ни „Пословна школа Западни Лондон“.

Бечка прича и „прање“ диплома

Међународни Мегатренд универзитет са седиштем у Бечу (МИУВ), почео је са радом у летњем семестру академске 2011/12 године. Основан је када је компанија „Мегатренд Едуцатион Нетwорк ГмбХ“ откупила „Међународни универзитет у Бечу“ (Интернатионал Университy Виенна – ИУВ) који је банкротирао након што је откривено да је годинама радио без акредитације и издавао непризнате, односно безвредне дипломе, о чему су извештавали аустријски „Пресе“ и „Стандард“. „Пресе“ је извештавао и о томе како је новонастали Мегатренд универзитет, бившим студентима бечког Међународног универзитета, у оквиру програма „Обезбеди акредитовану диплому!“ (Гет ан аццредитед диплома!) понудио да за 7.500 евра своје безвредне дипломе „оперу“ у Србији.

Иако је аустријска Агенција за осигуравање квалитета и акредитацију у извештају 2013. године навела да је захтев за акредитацију те школе повучен 4. априла те године, на интернет-страници „Мастер-студије“ Мегатренда могуће је пронаћи информације о расписаном конкурсу за академску 2015. годину на Мегатренду у Бечу.

Мегатренд тврди да је универзитет акредитовала Kомисија за акредитацију и проверу квалитета Србије. Та информација доступна је и на страници Мастер студије, на коме Мегатренд – МИУВ рекламира и нуди програме будућим студентима. (СС9) Новинари Пресеа су још 2012. успоставили контакт са Kомисијом за акредитацију у Србији која је негирала да је бечком Мегатренду издата било каква акредитација за рад у Бечу. Убрзо затим Министарство просвете Србије, тада са Жарком Обрадовићем на челу, демантовало је тврдње Kомисије и потврдило да Мегатренд Беч поседује акредитацију за рад. Бивши министар Обрадовић је иначе професор и проректор Одељења за међународну сарадњу Мегатренд Универзитета.

Међутим, у одговору на упит ДW, Министарство просвете Србије наводи да оно не поседује информације о бечкој акредитацији тог факултета. Наглашено је и да су сва питања у вези са акредитацијом високошколских установа у надлежности Kомисије за акредитацију и проверу квалитета која је радно тело Националног савета за високо образовање и независно је од Министарства.

Извештај о оснивању Мегатренд универзитета у Јапану

Мегатрендова далекоисточна мистерија

Универзитет у Јапану (МУWЈ) основан је у сарадњи са „Теогаку Траининг Сцхоол Јапан – ТТСЈ“, коју је пак Мегатренд основао заједно са компанијом „Проудфоот Јапан Инц.“ 20. маја 2011. године. Потписивању споразума о сарадњи присуствовали су тадашњи министар просвете Жарко Обрадовић, амбасадор Јапана у Србији Тошио Цунозаки, председник Мегатренда у Јапану Kичиро Хазегава и ректор Мегатренд универзитета Мића Јовановић.

На основу информација које су биле доступне на недавно уклоњеној званичној интернет-презентацији Мегатренд Универзитета у одељку Међународна сарадња, није јасно где се тачно налази седиште јапанске испоставе Мегатренда, као ни какве програме и сертификате нуди тај универзитет.

Институт за судбину и иновације

Интернет претрага „Теогаку Траининг Сцхоол Јапан – ТТСЈ“ води само ка онлајн-адресама повезаним са Мегатрендом. Школа таквог назива није регистрована или акредитована код јапанског Министарства за образовање, културу, спорт, науку и технологију (МЕXТ), као ни код Јапанске асоцијације за акредитацију универзитета ЈУАА. Исто важи и за јапански Мегатренд – МУWЈ.

Јапанска партнерска фирма Мегатренда „Проудфоот Јапан Инц.“ је, како стоји на њиховој званичној интернет-презентацији, заправо Институт за судбину и иновације основан зарад „развијања успешних, случајних открића“. Тај институт није регистрован ни акредитован од стране јапанског Министарства за образовање или Асоцијације за акредитацију.

На овој лондонској адреси ипак нема Института за судбину и иновације

На сајту Института се такође наводи да је адреса за иностране контакте у Лондону, али компанија под тим именом не постоји у регистрима приватних фирми и образовних институција у Великој Британији. Извори ДW-а у Лондону потврдили су да се на поменутој адреси не налази фирма или институт под тим именом.

Укратко: акредитовани Мегатренд универзитет у Лондону – не постоји, акредитовани Мегатренд универзитет у Бечу – не постоји, а не постоји ни акредитовани Мегатренд у Јапану. Од надлежних државних органа основано се може тражити да провере да ли је у београдској централи Мегатренда икада нострификована нека диплома његових непостојећих иностраних експозитура. Такође, може се тражити да провере и да ли је у акредитационој документацији београдског Мегатранда помињана његова наводно разграната међународна мрежа и у ком контексту. Ту документацију Мегатренд барем није у стању да ревидира тако лако као садржај свог интернет сајта.

 

Дојче веле 2016. године

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Матори, иди дрндај ону гитару и скини нам се више са твојим бесмисленим просеравањима

3.4 (17) Своју улогу сам обавио, а о пропустима ћу тек писати, написао је епидемиолог …

Милован Бојић набавио непоуздане тестове на корону од бизнисмена осумњиченог за криминал

5 (2) Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“, набавио је брзе тестове на …

Један коментар

  1. kulturna elita, fali maric, mitrovic, ostali su u citulji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *