Мерошина: Вишње беру у бесцење

0
(0)

НИШ – Овогодишњи откуп вишања у општини Мерошина, где се највише гаји позната облачинка, почео је уз велико незадовољство произвођача, којима се, како кажу, нуди понижавајућа цена између 40 и 50 динара за килограм, што је у поређењу са прошлом годином упола мање.

Уколико Министарство пољопривреде, поручују мерошински произвођачи, не помогне да се достигне реалнија цена,односно, бар између 100 и 110 динара за килограм, колико је било прошле године, не искључује се могућност протеста и блокаде путева. Ипак, надају се да до тога неће доћи, а даљи потези зависиће од договора у поменутом министарству, где је на разговорима била делегација Мерошине,коју је предводио председник СО Бојан Нешић.

– Ако остане садашња цена, довешће произвођаче облачинке на руб пропасти, јер је овде велико сиромаштво и чак 95 одсто људи бави се производњом вишања – пише, између осталог, у саопштењу које је у уторак из општинске управе достављено медијима.

Према Нешићевим речима, Општина у потпуности стоји иза својих пољопривредника и учиниће све да им се помогне.
БЕРАЧИ ПРОИЗВОЂАЧКА цена вишње у овом крају износи између 35 и 40 динара по килограму у шта је урачуната и берба. Берачи тренутно траже од 12 до 15 динара, а на то још ваља додати три оброка и по неколико пива за расхлађивање.

– Сумњамо да су откупљивачи на нивоу Србије, њих неколико, успоставили монопол и осујетили долазак других купаца, пре свега из иностранства и на тај начин покушавају да остваре велику добит од откупа за себе, не марећи за произвођаче и њихов мукотрпан труд – каже Нешић за „Новости“.

На територији Мерошине под вишњом је око 2.000 хектара и укупни принос износи између 1.500 и 1.800 вагона. Засади се крећу од 50 ари до неколико хектара.

– И ван граница наше земље се зна за облачинску вишњу,која је бренд ове општине. Срамота је да нас сваке године уцењују они, који би без икаквог рада желели да се обогате на муци и зноју ових вредних произвођача, који би по сада понуђеној цени, били не на нули, него у чистом губитку – каже заменик председника Општине Саша Вељковић.

– Не би било добро ни за произвођаче ни за државу – додаје други човек општине, да се понови 2009. година, када је откупна цена вишања износила бедних 12 динара, а берба је плаћана осам динара по килограму. Револтирани због понижења,тада су многи наши сељани посекли хиљаде стабала.
КВАЛИТЕТ ПРЕМА речима једног од већих произвођача, овогодишњи род вишања је за 10 одсто већи него лане, проценат шећера је 21 шира, што значи да је квалитет изузетан, те је грех да се неко други слади родом.

И У ПРОКУПЉУ НЕЗАДОВОЉНИ

ПОКУПЉЕ – Почетна откупна цена вишње у прокупачкој општини од око 40 динара, знатно је нижа од прошлогодишње која се кретала и више од сто динара. Наиме, иако је по оцени стручњака овогодишњи квалитет вишње слабији, а количина рода већа, воћари, незадовољни почетном ценом, ипак се надају да ће се цена вишње изједначити са прошлогодишњом. Иначе, само на подручју прокупачке општине, где је најзаступљенија позната облачинска вишња, засађено је око 2.500 хектара овог воћа. (Д. З.)

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вишња и малина на југу Србије у колапсу! (видео)

0 (0) На југу Србије влада потпуни колапс у откупу вишње и малине. видео: Uros Davidovic …

И вишњари огорчени, за откупну цену вишње од 35 динара по килограму неће ни да је беру!

0 (0) Ниш — Берба вишања на подручју општине Мерошина је почела, али велико је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *