Месец је много старији него што смо мислили

Месец је у ствари пуно старији него што су научници мислили, показала је нова студија коју су спровели научници са Универзитета УЦЛА, преноси АП.

Научници су анализирали стене и тло, које су прикупили астронаути са Апола 14 који су ходали по Месецу 1971. године и дошли до открића да је Месец стар неверојатних 4,51 милијарду година, што је јако далеко од претходних процена.

Годинама се сумњало да је Месец настао 100-200 милиона година након што је створен Сунчев систем. Но, ново истраживање је показало да се Земљин најближи комшија формирао чак 60 милиона година од свог „рођења“.

– Напокон смо одредили минимални период формирања Месеца. Заиста смо сигурни да се ради о том периоду – објаснила је водитељка студије Мелани Барбони за Спаце.цом.

Барбони и њене колеге објавиле су своје резултате у часопису Сциенце Адванцес након што су спровели уран-олово методу на фрагментима циркона који су прикупљени на Месецу током мисије Аполо 14. Узорци су били величине зрнаца песка, али то није спречило научнике да одреде Месечеву старост.

– Величина није важна, у њима је забележена запањујућа информација! – рекла је Барбони за АП, истичући како Месец поседује „пуно магије“.

– То је кључ за разумевање како се стварала и развијала наша лепа Земља – навела је научница.

С обзиром да је већина узорака које су прикупили астронаути с Апола „испремештана збирка стена“ насталих током удара метеорита, научницима је било тешко да установе када је тачно формиран Месец.

– На Месецу немате очувано прастаро камење – казала је Бартони и додала како је „то један од највећих проблема“.

Како би решили тај проблем, Барбони и њен тим одлучили су да датирају формирање Месечевог омотача и коре, а не самих стена. Ту су пронашли фрагменте циркона које су искористили за одређивање старости Земљиног сателита.

Вестионлине

фото: Пиксбеј

Актуелно

Месец – крвав, плав, па невидљив

РЕТКИ астрономски догађаји – плави, „крвави“ супермесец и потпуно помрачење Месеца – биће видљиви данас …

НАСА: Небо ће 1. јануара обасјати и „вучји Месец“

Првог јануара Нове године небо неће обасјати само ватромети, већ и пун Месец, познатији као …

2 Коментара

  1. niko nije bio na mesecu, s toga zakljucujem da naucnici samo uzimaju pare i mlate praznu slamu!

  2. Тешка лаж,па они не могу проћи ни небеску куполу а камоли Ван Аленове појасеве радијације,НАСА је то сама признала…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons