Насловна / Србија / Мигрантима у Србији прошле године пружено 100.000 здравствених услуга
Мигрантима у Србији прошле године пружено 100.000 здравствених услуга 1

Мигрантима у Србији прошле године пружено 100.000 здравствених услуга

Мигрантима у Србији је током прошле године пружено око 100.000 разних здравствених услуга, од минималних до комплексних.

Те услуге пружене су у оквиру Подршке Европске уније управљању миграцијама у Србији.

Марјан Ивануша, шеф Канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији, рекао је данас новинарима на представљању резултата и помоћи здравственом систему Србије ради унапређења здравља миграната, избеглица и локалног становништва, да „Србија традиционално пружа помоћ мигрантима, а да је СЗО обликовала додатни програм подршке у пружању тих услуга”.

„Помоћ финансирана средствима Европске уније је обухватила набавку техничке опреме, у оквиру које је купљено 14 санитетских возила и лабораторијска опрема за институте јавног здравља”, рекао је Ивануша.

Ивануша је додао да су припремљене смернице за ментално здравље и заразне болести и да су спроведени тренинзи здравствених радника. Припремљене су, како преноси Бета, и брошуре за унапређење здравља миграната и избеглица на више различитих језика како би, пре свега, они сами себи могли да помогну.

Он је рекао и да помоћ ЕУ није искључиво намењена мигрантима, него и грађанима Србије и да ће опрема остати у Србији.

Изабел де ла Мата, саветница за здравље и управљање кризама Европске комисије, рекла је да и Србија од 2016. године учествује у пројекту подршке здравственом сектору који се спроводи у земљама ЕУ и у још пет земаља кандидата.

„ЕУ је обезбедила више од 100 стручњака да едукују здравствене раднике у Србији да адекватно одговоре на здравствене потребе избеглица и миграната и да им помогну да се адаптирају на земље где бораве”, рекла је Мата.

Истакла је да су стручњаци радили на едукацији креатора закона у свим земљама где бораве мигранти.

„Веома сам задовољна резултатима програма пружања подршке здравственим радницима у заштити здравља миграната и избеглица у Србији, јер су тренинзи завршени и они сада треба да преносе своја знања другим колегама”, рекла је Мата. Истакла је да ће „ове године у фокусу бити деца мигранти као посебно рањива популација”.

Политика.рс

Фото А. Васиљевић

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

ОПРЕЗ! Мигранти проливају крв на улицама Београда, још један смртни случај 11

ОПРЕЗ! Мигранти проливају крв на улицама Београда, још један смртни случај

У међусобним обрачунима који попримају елементе клановске крвне освете (веома раширена појава у озлоглашеном Авганистану) …

Крвави обрачун миграната у центру Београда, један мртав 12

Крвави обрачун миграната у центру Београда, један мртав

Злочин се догодио испред једног кафића у Карађорђевој. Мигрант из Авганистана стар око 20 година …

Један коментар

  1. Лепо,одржавати им добро здравље…. Глупо је да се, реуматични ,дижу у ваздух….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *