fbpx

Мигрантима у Србији прошле године пружено 100.000 здравствених услуга

0
(0)

Мигрантима у Србији је током прошле године пружено око 100.000 разних здравствених услуга, од минималних до комплексних.

Те услуге пружене су у оквиру Подршке Европске уније управљању миграцијама у Србији.

Марјан Ивануша, шеф Канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) у Србији, рекао је данас новинарима на представљању резултата и помоћи здравственом систему Србије ради унапређења здравља миграната, избеглица и локалног становништва, да „Србија традиционално пружа помоћ мигрантима, а да је СЗО обликовала додатни програм подршке у пружању тих услуга”.

„Помоћ финансирана средствима Европске уније је обухватила набавку техничке опреме, у оквиру које је купљено 14 санитетских возила и лабораторијска опрема за институте јавног здравља”, рекао је Ивануша.

Ивануша је додао да су припремљене смернице за ментално здравље и заразне болести и да су спроведени тренинзи здравствених радника. Припремљене су, како преноси Бета, и брошуре за унапређење здравља миграната и избеглица на више различитих језика како би, пре свега, они сами себи могли да помогну.

Он је рекао и да помоћ ЕУ није искључиво намењена мигрантима, него и грађанима Србије и да ће опрема остати у Србији.

Изабел де ла Мата, саветница за здравље и управљање кризама Европске комисије, рекла је да и Србија од 2016. године учествује у пројекту подршке здравственом сектору који се спроводи у земљама ЕУ и у још пет земаља кандидата.

„ЕУ је обезбедила више од 100 стручњака да едукују здравствене раднике у Србији да адекватно одговоре на здравствене потребе избеглица и миграната и да им помогну да се адаптирају на земље где бораве”, рекла је Мата.

Истакла је да су стручњаци радили на едукацији креатора закона у свим земљама где бораве мигранти.

„Веома сам задовољна резултатима програма пружања подршке здравственим радницима у заштити здравља миграната и избеглица у Србији, јер су тренинзи завршени и они сада треба да преносе своја знања другим колегама”, рекла је Мата. Истакла је да ће „ове године у фокусу бити деца мигранти као посебно рањива популација”.

Политика.рс

Фото А. Васиљевић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Жандармерија интервенисала против миграната на аутобуској станици у Врању

4.2 (5) Интервенцијом жандармерије и полиције синоћ је на Аутобусој станици у Врању спречен тежи …

Београд: Полиција привела мигранте у Инфективну клинику на тестирање

5 (4) Неколико миграната за које се сумња да имају коронавирус приведено је на тестирање …

Један коментар

  1. Лепо,одржавати им добро здравље…. Глупо је да се, реуматични ,дижу у ваздух….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *