Србија

Михајловићка да одмах поднесе НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ јер је лично потписала дозволе за изградњу МХЕ у заштићеним подручјима!

Новима Законом о обновљивим изворима енергије изградња свих хидроелектрана у заштићеним подручјима првог, другог и трећег степена заштите биће забрањена, а разлог је несавесна реализација пројеката малих хидроелектрана у претходном периоду, изјавила је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Биће забрањена градња обичних малих хидроелектрана, деривационих малих хидроелектрана и свих других хидроелектрана, укључујући и велике, нагласила је министарка на конференцији за новинаре након потписивања Меморандума о разумевању у области енергетике са црногорским министром за капитална улагања Младеном Бојанићем.

Предлог закона о обновљивим изворима енергије налази се у скупштинској процедури и министарка је најавила де ће се о њему расправљати ове недеље.

Нагласила је како јавност треба да зна разлоге забрањивања изградње хидроелектрана у заштићеним подручјима Србије.

“Радимо то због тога што у претходном периоду изградња малих хидроелектрана (МХЕ) чињена врло несавесно, па смо ми дошли у ситуацију да један генерално добар извор, јер МХЕ дају одређену количину електричне енергије, а поготово су значајне за мање и удаљене пределе, да морамо да их забранимо”, изјавила је Михајловићева.

Објаснила да је несавесног понашања било на свим нивоима, од локалног до државног.

“Имали смо ситуацију да су јединице локалних самоуправа доносиле планске акте, а да нису водиле рачуна о томе где су тачно и какве су те локације, и шта се то временски променило у самим речним водотоцима, па су давале одређене дозволе за локације које суштински нису ни требале да добију дозволу”, изјавила је министарка енергетике.

Додала је да је затим било несавесних инвеститора који су градили МХЕ не поштујући грађевинске дозвола.

“Па смо имали ситуацију да је Завод за заштиту природе давао једно одобрење, па повлачио то одобрење, па давао друге дозволе, што никако није смело да се дешава. Па смо имали много тога што је довело с правом до свих оних проблема у неким локалним самоуправама где су мештани реаговали”, рекла је Михајловићева.

Закључила је да се у претходном периоду ни надлежни државни органи нису понашали одговорно.

“Имали смо и ћутање тада надлежних министарстава као што је Министарство за заштиту животне средине, као и тадашње Министарство рударства и енергетике. И све нас је то на крају довело у ову ситуацију да забрањујемо хидроелектране”, рекла је министарка Михајловић.

ИЗВОР: ТАНЈУГ, РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!