Миле више не иде лајковачком пругом, добио је отказ!

0
(0)

Лајковац – С првим даном нове године престала је да постоји јединица за одржавање возних средстава, која је настављала традицију дужу од века знамените железничке ложионице, једног од симбола варошице на Колубари. Без посла је, уз социјални програм и отпремнине, остало четрдесетак радника, а ложионицу није могло да сачува ни више од 1.000 потписа Лајковчана сакупљених за мање од два дана.

Организациона јединица за одржавање возних средстава у Лајковцу угашена је због реструктурирања новог предузећа „Србија карго“. У овим погонима израђивали су се резервни делови за локомотиве и вагоне, поправљала теретна кола, производили на Балкану јединствени локотрактори, који уместо локомотива померају вагоне и читаве композиције. Сви погони су од 1. јануара под кључем.

„Годишње смо производили више од 20 тона резервних делова, поправљали око 600 вагона, до сада смо израдили око 130 локотрактора“, кажу сада већ бивши радници ЗОВС.

„То, очигледно, нису били довољни аргументи за опстанак наше организационе јединице. Резултати би били и бољи да је било разумевања разних менаџерских тимова и руководства предузећа. Технички и радни капацитети били су недовољно искоришћени, било је мање посла, а не вишка радника.“

У отвореном писму, бивши радници претпостављају да ће њихове послове да преузму приватне фирме, којима ће те услуге бити неупоредиво више плаћане, на штету државе и запослених у „Железницама Србије“. Подсећају да је у лајковачки ЗОВС у протеклих годину дана у нову котларницу, пробни уређај за одбојнике за вагоне, трафостаницу, машине и опрему уложено више од 200.000 евра.

„Можемо да разумемо и прихватимо смањење броја запослених ради уштеде, али је несхватљиво потпуно гашење целе јединице“, кажу бивши радници ЗОВС.

„Лајковачка ложионица постојала је и успешно радила више од века, некада је имала 1.500 радника, а пред гашење само 42 запослена.“

Музејска вредност

Ложионица има окретницу за локомотиве, машине, изузетно ретке стругове, старије од једног века, који представљају изузетну музејску вредност, нарочито кад је у питању историја српске железнице – напомињу бивши радници ЗОВС.

„Да је било више разумевања, „Ложионица“ је могла „Железницама Србије“ да доноси знатан профит само од ремонта теретних вагона Термоелектране „Никола Тесла“ у Обреновцу, чија се поправка обавља у Нишу или Ћуприји.“

Б. Пузовић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Овако је Вучићева НАРКО БАНДА која се ЛАЖНО декларише као полиција ухапсила монаха Антонија (видео)

3.7 (3) Након што су два дана припадници МУП-а Србије тражили монаха Антонија код разних …

У БРАНИЧЕВКОМ ОКРУГУ за 30 дана још 221 особа остала без посла

0 (0) Према последњим објављеним подацима Националне службе запошљавања, на подручју Браничевског округа у мају …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend