Министар др "Смрт" руководи здравством којем је ове године умрло 20,5% више људи него прошле године

Министар др “Смрт” руководи здравством којем је ове године умрло 20,5% више људи него прошле године

Српски здравствени систем још од марта 2020. године суочава се пандемијом коронавируса, а претходних скоро годину и по дана саме болнице у Србији радиле су често у измењеном режиму због притиска епидемије, а стручњаци оцењују да је пандемије оставила директне, али и индиректне последице на повећан број мртвих од почетка ове године.

Према подацима Републичког завода за статистику, у само првих седам месеци ове године у Србији је умрло 12.642 људи више него у истом периоду 2020. године, што је драматични пораст од 20,5 одсто.

Наши саговорници оцењују да је тај „вишак смртности“ повезан са актуелном пандемијом, што због самог вируса, али и због њених последица на немогућност лечења других болести услед преоптерећења система.

И ранијих месеци поједини лекари су упозоравали да „нема сумње да умире много оболелих од короне“, али да исто тако „нема места сумњи да многи умиру због короне“. Још тада су указивали на највећу колатералну штету пандемије, односно нековид пацијенте који нису могли да дођу до неопходних здравствених услуга, па су неправовремено лечени хронични болесници умирали више него у нормалним условима.

Председник Синдиката лекара и фармацеута Србије, Раде Панић, наводи за „Нову“ да сав „вишак смртности“ који је неуобичајен у односу на претходних десет година долази због пандемије коронавируса.

„Сав вишак смртности без обзира да ли је од ковида-19 или је неко преминуо јер здравствени систем није успео да га збрине на време због ковида, и једно и друго је повезано са короном“, оцењује наш саговорник. Панић наводи податак из Русије од пре пар месеци који указује да је тамо 78 одсто вишка смртности повезано са ковидом-19.

Говорећи о самом броју преминулих током епидемије коронавируса у Србији, Панић је навео да сумња у њих и додао да не постоје прецизни подаци о томе.

„Одавно причамо да ова власт манипулише подацима о преминулим, која је то бројка не бих могао да кажем нити да тврдим, претпоставке су да је било и до 2,5 пута умањивања оболелих, односно преминулих. Ова власт инфаркте, мождане ударе и сличне ствари представља као оне који су преминули, а нису повезани са ковидом. Имамо много оболелих или који су боловали или су преболели болест, а који су каснијем току имали тромбозе, мождане ударе и где негде десило да је било и смртних исхода „, наводи нам Панић.

Наш саговорник истиче да је неопходно да добијемо структуру умрлих и њихове потврде о смрти које, како каже, Институт „Доктор Милан Јовановић Батут“ сигурно има. Додаје да је проблем што са тим подацима у том институту раде две или три особе и оцењује да „некон ту нешто крије“.

Он се осврнуо и на рад комисије за пребројавање мртвих од короне наводећи да су је водили они чији је рад требало да буде проверен.

„То што се десило била је једна карикатура коју је направила ова власт од нечега што је преозбиљна ствар. Оно што је тренутно знам јесте да се помиње вишак од 29.000 умрлих од почетка епидемије, али о тој бројци ћемо причати следећих година“, каже Панић.

Епидемиолог Зоран Радовановић за „Нову“ оцењује да поређење броја мртвих са претходном годину није поуздан начин закључивања, али да може да послужи као оријентација.

„По том критеријуму, око три четвртине свих преко очекивања умрлих 2020. године, 10.356 од 13.991, жртве су короне. Применимо ли исти однос на првих седам месеци 2021, ковид 19 је однео 9.355 од укупно 12.642 живота који представљају ‘вишак смртности’. Саберу ли се два броја, до краја јула данак пандемији платило је око 20.000 наших грађана. По неким независним страним проценама, губитак у људским животима у Србији је чак знатно већи“, наводи Радовановић.

Он је оценио као једну од највећих превера српског здравстве тврдње званичника да је од почетка епидемија у Србији од короне умрло нешто више од 7.000 људи.

„Одржавање те неистине директно је увредљиво за министра здравља који је обавестио јавност да је само у прошлој години од те заразе преминуло 10.356 особа, уместо званично навођених 3.250“, рекао је Радовановић.

Иначе, крајем јуна министар здравља је објавио прве резултате истраживања комисије за пребројавање мртвих наводећи да је у 2020. години умрло 10.356 људи који могу да се, како је тврдио, доведу у везу са короном, што је било драстично више од званичног броја. Укупан број мртвих који и даље стоји на сајту Цовид19.рс наводи да је до 27. августа умрло укупно 7.240 људи од почетка епидемије.

Аутор: Александар Настевски, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Влада формирала тело за спречавање корупције на највишем политичком нивоу

Влада формирала тело за спречавање корупције на највишем политичком нивоу

Влада Србије формирала је на данашњој седници Kоординационо тело за спровођење оперативног плана за спречавање …

Србија је лидер, али по поскупљењу горива – цене још расту!? Акцизе скочиле за 67%

Србија је лидер, али по поскупљењу горива – цене још расту!? Акцизе скочиле за 67%

Србија је једна од земаља са највишом ценом горива у региону када је реч о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *