Министар Стефановић и директор БИА да престану да глуме портпароле СНС и да покрену истрагу против криминалаца у врху власти

0
(0)

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже да ни МУП ни Безбедносно-информативна агенција немају везе са прислушкивањем разговора лидера ДС-а и председника Покрајинске владе Бојана Пајтића и Лидије Удовички.

Небојша Стефановић је на конференцији у Палати „Србија“ рекао да ни Министарство унутрашњих послова ни Безбедносно-информативна агенција немају било какву везу са појављивањем информација о прислушкивању Бојана Пајтића и Лидије Удовички на сајту Телепромптер.

„Александар Ђорђевић (директор БИА) и ја смо спремни да одговарамо ако се пружи и једна трунка доказа да су МУП и БИА учествовали у учествовању пресретања комуникација Пајтића и Удовички“, нагласио је министар полиције.

Према његовим речима, никада није дат ниједан налог нити је било када добијена наредба за њихово прислушкивање.

„Очигледно је да је ово фабрикована и измишљена прича. Када погледате папир који се појавио на Телепромптеру, он нема никакве везе са правим папирима о прислушкивању“, истакао је Стефановић.

Министар полиције је нагласио да је носилац државне функције морао да пријави да се десило кривично дело.

Стефановић је објаснио да се у транскриптима прислушкиваних разговора никада не пишу имена дословце, већ се прислушкивана особа означава као „објекат“.

„Стојимо иза тога да ни МУП ни БИА никада нису прислушкивали њихове телефоне и да тај папир не потиче из наших служби. Од 2003. године до данас се воде евиденције о мерама тајног надзора“, напоменуо је Стефановић.

Како је рекао, сви контролни органи државе имају могућност да питају, провере и утврде да ли су ти телефони икада прислушкивани, по чијем налогу и у ком трајању.

„То не може да се уради и да се за то не зна. И не може да се избрише јер су везани за провајдере мобилне телефоније“, истакао је Стефановић.

Упитан како ће држава да реагује, Стефановић је поручио да ће све бити проверено.

„Ми смо животно заинтересовани да покажемо колике су ово измишљотине. Уверени смо у то. На крају крајева, директор БИА и ја за то гарантујемо лично. И не само својим оставкама, што се уопште не доводи у питање, али да видимо има ли трунке доказа у томе“, рекао је Стефановић.

Министар полиције је додао и да директор ЕМС-а Никола Петровић спрема приватну тужбу због „изнетих измишљотина у вези са њима“.

„Све ћемо да проверимо и све нас занима. Ово да прође тек тако неће. Али ћемо зато да истражимо сваки детаљ, па да видимо ко је ту измишљао, правио ствари које свакако нису у складу са законом“, закључио је Стефановић.

Александар Ђорђевић је рекао да БИА не прислушкује никога без налога суда, као и да су то потврдили контролни органи, међу којима је и Заштитник грађана.

„Систем прислушкивања је у техничком смислу тако уређен да је неопходна одлука надлежног суда. То је у законском оквиру Закона о БИА и Законика о кривичном поступку“, рекао је Ђорђевић.

Директор БИА је подсетио да овај систем постоји од 2003. док је пре тога, како је навео „било мало другачије, али то је давно прошло време“.

Упитан да ли јавност може да верује да нема неовлашћеног прислушкивања, директор БИА је рекао да ту институцију контролишу органи Скупштине и Заштитник грађана.

„Заштиник грађана је у пар наврата давао извештаје где је рекао да се ради у складу са законом“, нагласио је Ђорђевић.

У транскрипту који је објавио портал Телепромптер пише да се Лидија Удовички жалила Пајтићу да јој је директор ЈП „Електромрежа Србије“ и Вучићев кум Никола Петровић тражио два милиона евра како би се ветропарк америчке фирме „Continental Wind Partners“ (у којој власнички удео има супруг Лидије Удовички) прикључио на мрежу ЕМС-а.

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Досије Грчић: Како је власник обреновачке печењаре постао директор ЕПС

5 (5) Вршилац дужности директора предузећа “Електропривреда Србије” Милорад Грчић, већ неколико дана се налази …

Поглавник Вучић: Биће више Хрвата на власти у Србији

5 (2) * Поводом захтева хрватске мањине да више учествује у власти у Србији, Вучић …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend