Министарство рада даје 1,8 милиона евра за најам аутомобила – скупље него да су их купили

0
(0)

За трогодишњи закуп 110 возила, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања спремно је да издвоји 216 милиона динара у које је урачунат и ПДВ или око 1,8 милиона евра.

Рок за достављање понуда по оглашеној јавној набавци првобитно је био 10. април, али је пре неколико дана то измењено и продужено за пет дана. Очекује се да понуда обухвати свих осам група возила, од којих је већина, чак 91 аутомобил разврстан у три позиције из категорије ниже класе и са врло скромном опремом. По осам возила је у средњој и у вишој средњој класи, по једно је „седан“ у вишој средњој класи и СУВ и на последњем месту је комби са осам седишта.

У просеку, више од 16.000 евра министарство ће издвајати по аутомобилу у наредне три године, након чега ће возила бити враћена добављачу. Стручњаци тврде да је та цена „мало превисока“ с обзиром на то да највећи део понуде чине ниже класе возила, за које би када се купују, било потребно од 10.000 до 12.000 евра.

Из министарства ни после три дана нисмо добили одговоре на питања за које потребе је расписана та набавка, ко ће располагати возилима и зашто се изнајмљују на три године када би се куповином за исти новац обезбедило власништво и знатно дуже коришћење.

– Аутомобили са спецификацијама из јавне набавке могу се наћи једино у асортиману Фијата и Шкоде. Мало ме буни трећа позиција из набавке, 20 возила са „хатцхбацк“ каросеријом, погоном на сва четири точка и мале запремине мотора, свега до хиљаду кубика. То је прилично ретка комбинација, али се и она може наћи код ових произвођача, Иначе, у последње време уочава се тренд набавке на лизинг или изнајмљивање, али само када је цена те услуге нижа од трошкова класичне куповине возила – каже за Данас Александар Угришић, уредник сајта за аутомобилизам, мотоциклизам и наутику Дмотион.рс, и додаје како је мало вероватно да се оволика количина са прецизном спецификацијом може наћи код једне ауто-куће.

Услови набавке, међутим, прецизирају да се од понуђача, било да је реч о самосталном наступу или удруживању, очекује да понудом „покрију“ све позиције. Према сазнањима Данаса, човек из министарства већ месецима преговара са једном од ауто-кућа око детаља ове набавке, али потврду те информације нисмо добили.

Реч је, наводно, о компанији Ником Царс из Kрагујевца, која годинама ради са Фијатовим возилима. Министарство нам није одговорило да ли је било разговора и да ли се већ зна ко ће испоручити возила, а Слободан Николић, оснивач Никома, прво је обећао да ће нам информацију дати за десетак минута, када провери код своје службе, да би након нешто више од пола сата послао СМС да је на путу и обећао да ће се данас јавити.

Министарство демантовало тврдње објављене у тексту
У наставку преносимо у целости деманти Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања поводом информација изнетих у тексту:

„У тексту под насловом ‘За најам аутомобила 1,8 милиона евра – скупље него да су их купили’, који сте објавили у издању вашег дневног листа од четвртка, 4. априла, наведено је да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ‘спремно да издвоји 216 милиона динара у које је урачунат и ПДВ’ за ‘трогодишњи закуп 110 возила’. Те тврдње су неистините, будући да смо за трогодишњи закуп возила заправо определили 60 милиона динара плус ПДВ. Указујемо и на чињеницу да је 90 одсто закупљених возила намењено Инспекторату рада, који тренутно користи аутомобиле старије од 10 година, од чега је 12 потпуно неисправно и неисплативо их је поправљати.

У тексту је даље наведено да ‘човек из министарства већ месецима преговара са једном од ауто-кућа око детаља ове набавке’, као и да је планирано да закупљени аутомобили буду марки ‘Фијат’ и ‘Шкода’. Тако нешто је, верујемо да и сами знате, апсолутно немогуће, имајући у виду да у поменутој јавној набавци не учествују произвођачи возила, већ фирме добављачи, те је на њима избор аутомобила који ће да понуде а који одговара спецификацијама.

Поменутим тврдњама сте ваше читаоце довелу у заблуду. Задатак новинара је да јавност информише објективно, поштујући све кодексе професије.

За разлику од неких ранијих времена када се новац трошио галантно и без задршке, ова влада као приоритет има наменско трошење уз мере штедње. Овакав начин коришћења возила стандард је и пракса у земљама Европске уније. Kуповином нових аутомобила, поред средстава за ту намену, министарство би морало да издвоји и за регистрације, сервисе, кварове, осигурања, гуме, док се закупом аутомобила ти трошкови бришу.

У прилог тврдњи да ово представља једну врсту уштеде говори и податак да је у ранијем периоду за поправку аутомобила марке ‘Југо’, старог 13 година, који су користили инспектори рада, било издвојено 84.000 динара, односно за поправку Октавије старе 10 година 3.400 евра. Време које су инспектори морали да потроше за мењање гума, сервисе, кварове, регистрације, уместо да се баве само својим послом, није потребно ни да помињемо.

У свако возило које закупимо биће уграђен ГПС како би надлежни могли да прате кретање и како би се спречиле злоупотребе коришћења службеног аутомобила. Безбедност запослених у министарству је на првом месту, као и обезбеђивање адекватних услова за рад, све са циљем да буду у служби свих грађана Републике Србије.“

Пише: Мирјана Н. Стевановић, Данас.рс

Фото: ФоНет Александар Левајковић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отворено писмо Предрагу Кону

4.8 (895) Предраже Коне молим да се уклоните са медија, Ваша неискреност а слободан сам …

Предраг Кон, стручни сарадник компаније Фајзер (фото)

4.7 (77) Нема ту нимало сукоба интереса наши драги суграђани! Па шта вам је људи, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend