Мирсад Ђерлек: Чекаћемо десет дана, а онда ОШТРИЈЕ МЕРЕ

Мирсад Ђерлек: Чекаћемо десет дана, а онда ОШТРИЈЕ МЕРЕ

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је да је легитиман потез да држава заштити здравље и животе грађана.

„Сачекаћемо седам до десет дана и ако буде позитивног ефекта ковид пропусница бићемо задовољни, ако не буде, Министарство ће на Кризном штабу тражити ригорозније и много ефективније мере“, истакао је Ђерлек.

Приближавамо се црном рекорду – према последњем пресеку у једном дану преминула је 61 особа од последица корона вируса. Најтеже је било прошлог децембра и то 4. децембра, када је преминуло 69 људи.

Први смртни случај забележен је 20. марта прошле године, а до сада је преминуло 9.570 људи. Проценат преминулих у односу на број заражених од почетка епидемије је 0,87 одсто.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је да се велики број недеља држи висок број новооболелих, у једном тренутку је било 8.500 људи, то су озбиљне бројке, повећава се број људи које губимо сваког дана.

„Јучерашња бројка од 61 човека којег смо изгубили неће бити највећи број који ћемо доживети у четвртом таласу, и поред вакцина то је забрињавајући број“, рекао је Ђерлек.

Прошле године почетком децембра – одлучено је затварање током викенда угоститељских објеката. Додатно су пооштрене неке мере.

Говорећи о томе може ли кажњавање за оне који немају пропусницу после 22 сата да поправи ситуацију, Ђерлек каже да се то не схвата као кажњавање, легитиман је потез да држава заштити здравље и животе грађана и ковид проупснице се уводе да се заштите животи.

Поставио је питање да ли ће то дати ефекта. Став Министарства здравља је да ћемо сачекати седам до десет дана и ако буде позитивног ефекта бићемо задовољни, ако не буде Министарство ће на Кризном штабу тражити ригорозније и много ефективније мере, рекао је Ђерлек.

Како каже, став Министарства здравља је да безбедна вакцина нема алтернативу, поготово када смо добили нашу, Торлакову вакцину.

„Сада имамо своју вакцину, све те приче са друштвених мрежа падају у воду, очекујем да ће грађани бити много одлучнији, храбији, солидарнији и да ћемо повећати број вакцинисаних људи“, каже Ђерлек.

Појачане инспекцијске контроле

Већ неко време појачане су инспекцијске контроле. Јуче је почео велики спортски догађај у Београду, међу посетиоцима гостима готово да нико није имао маску, није се поштовала дистанца између посетилаца.

Ђерлек каже да је велики љубитељ спорта и радују га те манифестације, као што је Светско првенство у боксу.

„Нисам био организатор, ако су успели да провере свима ковид пропуснице, али не могу подржати такве ситуације где имамо велики број контаката, а нама је у интересу да спречимо, прекинемо ланац ширења епидемије“, рекао је Ђерлек.

Може ли здравствени систем да издржи

„Обилазећи ковид болнице широм Србије евидентно је и видно да су здравствени радници исцрпљени и уморни, има ту и емотивних ствари, дивим се како проналазе позитивну енергију и боре се за животе људи. Имајући у виду да имамо тако храбре људе, и да држава стоји иза здравственог система, сигуран сам да здравствнеи систем може одговорити и на најтеже изазове“, каже државни секретар.

Понавља да вакцинација нема алтернативу када је у питању заразна болест, са друге стране све епидемијске мере је бадава уводити, зато смо се ангажовали на строгу контролу и нулту теолеранцију када је контрола нових мера у питању.

Ковид пропуснице и ефекти

„Ми ћемо сачекати седам до десет дана, ако пропуснице не буду дале ефекта, Министарство ће тражити рестриктивније мере, да ли ће се оне усвојити зависиће од Кризног штаба и става већине“, подвукао је државни секретар у Министарству здравља.

Према његовим речима. вирус живи са нама и у нама, увек тражи невакцинисане.

Указује да су локалне самоуправе на дну вакциналне лествице Тутин, Лајковац, Мионица, Мерошина.

„Млади најбоље разумеју младе, зато треба држати трибине и њима се требају обраћати њихови вршњаци, да им испричају кроз шта су прошли и шта су морали да преживе“, закључио је Ђерлек.

Б92, РТС

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ма жигошите одмах стоку и у гулаге то спровести, какви ку*ац QR кодови и изолација!

Ма жигошите одмах стоку и у гулаге то спровести, какви ку*ац QR кодови и изолација!

„Министар спољних послова“ Московске патријаршије Иларион Алфејев тражи увођење QR кодова и изолацију невакцинисаних Москва. …

Др Борислав Антонијевић ућуткао све који пропагирају вакцину и затварања! (видео)

Др Борислав Антонијевић ућуткао све који пропагирају вакцину и затварања! (видео)

Права је реткост да на ТВ-у видимо било кога ко има другачији став или мишљење …

Један коментар

  1. Zdravlje i zivoti se spasavaju na nacin kao uvek, pomagajuci, psihickom rasterecenju, a to sto nemate lek, ne umete da lecite, kaznenim merama izazivate veci broj smrti nego inace ili je najbolji nacin smanjenja ljudi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *