Мисија ММФ сутра стиже у Србију

Мисија ММФ сутра стиже у Србију

Мисија међународног монетарног фонда (ММФ) сутра долази у Београд, како би се упознала са стањем у јавним финансијама Србије, потврђено је агенцији Бета у београдској канцеларији те међународне финасијске институције.

Како је наведено на сајту ММФ (www.имф.орг), главни циљ “кратке мисије ММФ” ће бити процена најновијих макрокономских изгледа Србија.

Мисија ММФ ће, како се истиче, разговарати и о забринутости ММФ-а поводом недавних измена Закона о Народној банци Србије (НБС) које су нарушиле аутономију те инситиције, као и поводом фискалне ситуације.

“Мисија се неће се ангажовати на преговорима о аранжману”, наводи се на сајту ММФ.

Планирано је да се посета те делегације ММФ заврши у петак, 14. септембра. Предводиће је Зузана Мургасова, шеф Мисије ММФ за Србију.

Државни секретар у Министарству финансија Србије Влајко Сенић раније је рекао агенцији Бета рекао да се ради о такозваној “фект фајдинг мисии” која треба да се упозна са стањем у јавним финасијама Србије, истичући да би као наредни корак дошла мисија која води преговоре (о новом аранжману).

“Очекујемо да ће ова мисија, која буде у септембру, омогућити да се до краја године успоставе преговори са ММФ на највисем нивоу и верујемо да ће наша чврста опредељеност да озбиљно смањимо буџетски дефицит у 2013. години отворити простор за нови споразум”, рекао је државни секретар Министарства финансија Србије.

Он је рекао да ће мисија ММФ са представницима Министарства финансија, Народне банке Србије (НБС) и другим важним члановима Владе разговарати о свим вазним темама, и о Закону о Народној банци Србије, буџету и јавним финансијама.

“Верујем да ће то бити почетак нове сарадње Србије и ММФ”, рекао је Сенић и подсетио да је споразум који је бивша влада потписала са ММФ практично стављев ван снаге, јер су пробијени сви зацртани параметри.

Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић у петак је изразила очекивање да ће Србија постићи аранжман са ММФ до краја године, јер је то неопходно због кредитног рејтинга и висине премије ризика земље, односно да би се омогућило даље неопходно задуживање.

Она је још рекла да спремна да саслуша све аргументе које ММФ буде имао у вези измена Закона о НБС, исичући да ту нема никаквих елемената који би довели у питање самосталност те институције.

Последњи аранжман Србије и ММФ склопљен је крајем септембра 2011. године, а замрзнут је почетком фебруара 2012. јер је овогодишњи бужет одступио од договореног фискалног програма. Односно, планирано је веће задуживање кроз емитовање државних обвезница, као и већи обим државних гаранција.

Тај аранжман је био кредитни, вредности 1,1 милијарде евра, али је склопљен “из предострожности” што значи да се одобрена помоћ може користити само у случају непредвиђених тешкоћа Србије у испуњавању обавеза према иностранству изазваних негативним последицама међународне кризе.

 

Блиц

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Монета за спасавање глобалиста

Монета за спасавање глобалиста

Шта се крије иза емисије специјалних права вучења, наднационалног безготовинског новца који има право да …

Задужили нас више од 2 милијарде: Шта ће економском тигру толики кредити?

Задужили нас више од 2 милијарде: Шта ће економском тигру толики кредити?

Актуелни сазив Парламента је за годину дана рада потврдио 26 споразума о зајмовима, којима је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *