четвртак , септембар 21 2017

МИСТЕРИОЗНИ ХРАСТ У СЕЛУ БАНЧИЋИ: Лишће му не опада од како га је благословио Свети Сава! (видео)

ЉУБИЊЕ – Село Банчићи, неколико километара удаљено од центра Љубиња, широм бивше Југославије познато је по дуговечним становницима од којих су бројни доживели више од стотину година.
Чист ваздух, здраву храну, али и чудо увек зеленог храста препознали су у општини Љубиње и желе да их искористе у туристичке и здравствене сврхе.Тренутно у Банчићима живи тек покоји становник и то углавном старији. Један од њих је деведесетогодишњи Неђељко Јањић који нам прича о својим прецима који су живели преко стотину година.

„Мој деда живео је 107 година, отац 82 године, а мајка 97. Мајчин отац живео је 104, мајчина мајка 102 године“, открива Јањић.

Осим домаће исхране, свежег ваздуха, они за дуги живот истичу и препоручују поједине биљке које расту у околини њиховог села.

„Ово свет нема, ово где су Банчићи нема ниједно брдо и ту се укрштава клима морска и приморска, и у нас сваку биљку и траву ваља јести и то нас држи“, сматра Јањић.

У селу Банчићи налази се храст који већ годинама плени пажњу због тога што његово лишће не опада на јесен.

Овај храст је зелен током целе године, а локално становништво и ботаничари који су долазили на ово подручје имају више објашњења како је то заправо могуће, али до данас није откривен поуздани узрок.

Према предању, Свети Сава је заспао и одморио се у хладу овог храста. Када је кренуо даље на пут, окренуо се и благословио дрво речима:

„Кад си ме овако освежио, вазда зелен био!“

Општина Љубиње планира да искористи природне потенцијале изградњом ваздушне бање која би и другим људима помогла да продуже живот.

Курир.рс

Актуелно

Братунац се присетио страдања Срба: Народ Подриња претрпео монструозне злочине

Пологањем цвећа код Централног спомен-крста на братуначком гробљу и служењем парастоса за 3.267 погинулих српских …

Обиљежавање страдања Срба у Подрињу (видео)

Парастосом и прислуживањем свијеца за покој душа настрадалих на братунацком гробљу, поцео је централни програм …

2 Коментара

  1. Чудна ми чуда па сваки храст има лишће све до пролећа кад избија ново

  2. Кад си ме овако освежио
    „вазда зелен био“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons