fbpx

ММФ опет срезао раст светске економије

0
(0)

Међународни монетарни фонд поново је смањио прогнозу раста глобалне економије за 2019. годину.

Због растућих трговинских тензија и пооштравања монетарне политике у САД.

Светска економија ће ове године порасти по стопи од 3,3 одсто, што је успоравање у односу на процену раста из јануара од 3,5 одсто, наводи се у најновијем извештају ММФ-а о светским економским изгледима објављеном на званичном сајту тог кредитора.

Ипак, пројекција раста за 2020. годину задржана је на 3,6 одсто.

Економисти ММФ-а су, такође, смањили прогнозу раста економије САД за ову годину на 2,3 одсто, у односу на прошлогодишњи раст од 2,9 одсто.

Еврозона ће, према извештају, порасти по стопи од 1,3 одсто, што је опет слабије у односу на прошлогодишњи раст од 1,8 процената и ниже него у било којој години од 2013. године.

Русија корак испред Америке

БДП Јапана ће, према проценама, порасти за 1,0 одсто, што је више него раст од 0,8 одсто из 2018. године, али благо ниже у односу на ранију процену Фонда.

За кинеску економију, међународни кредитор предвиђа овогодишњу стопу раста од 6,3 одсто, што је ниже у односу на раст од 6,6 одсто из 2018. године, али више него јануарска пројекција раста кинеске привреде од 6,2 одсто.

„Kинеске перспективе су се побољшале“, саопштио је Фонд, након што је председник САД Доналд Трамп одлучио да суспендује планирано повећање тарифа на 200 милијарди долара вредан кинески увоз.

ММФ очекује и да ће раст светске трговине успорити на 3,4 одсто у овој години, што је драстично успоравање у односу на раст од 4,0 одсто колико је очекивано у јануару и у односу на раст трговине од 3,8 одсто у прошлој години.

Танјуг, Вестионлајн

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пад производње у Србији од 0,7 одсто у 2019.

5 (1) Укупна индустријска производња у Србији у прва три квартала 2019. била је мања …

Можеш ли ти ЕКОНОМСКИ УБИЦО било шта да урадиш у вези економије без ММФ-а и Светске банке?

3.7 (3) Србији је потребна помоћ Светске банке за наставак реформи и убрзање привредног раста, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *