ММФ: привредна стагнација уместо раста

0
(0)

Србија ове године неће моћи да очекује планирани економски раст од 1,5 одсто, што отвара додатни јаз у каси од 30 милијарди

Већ првог дана преговора са Међународним монетарним фондом јасно је да ће, чим се реше проблеми са спорним гаранцијама у буџету, појавити нове тешкоће за преговарачким столом.

Како „Политика” незванично сазнаје, мисији предвођеној новом шефицом Зузаном Мургасовом, и летимичан поглед на макроекономске бројке био је довољан да закључи да Србија ове године неће моћи да очекује планирани економски раст од 1,5 одсто. То је, иначе била заједничка процена ММФ-а и наше владе током септембарских преговора, када је преполовљена са првобитно планираних три одсто.

– Према првим проценама, раст бруто домаћег производа на коме се заснива буџет мораће да буде коригован наниже. По свему судећи, пројекција раста кретаће се измећу нула и 0,5 одсто. То, нажалост, значи да ће се појавити додатни јаз у буџету од око 30 милијарди динара који ће морати да се покрије. Смањењем расхода или повећањем прихода. О томе ће тек бити речи наредних дана – каже наш извор, учесник у преговорима.

 

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Брнабићи арче српски буџет и народне паре а Срби ћуте као да су уместо мајчине сисе сисали к….

4.4 (7) Мултинационална компанија „Асеко“ приходовала је у периоду од 1. јануара 2019. до 31. …

Народна банка Србије позајмила Телекому 100 милиона евра?!

0 (0) Народна банка Србије је одмах пошто је Телеком Србија издао корпоративне обвезнице, од …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend