fbpx
Насловна / Србија / Економија / ММФ: привредна стагнација уместо раста

ММФ: привредна стагнација уместо раста

Србија ове године неће моћи да очекује планирани економски раст од 1,5 одсто, што отвара додатни јаз у каси од 30 милијарди

Већ првог дана преговора са Међународним монетарним фондом јасно је да ће, чим се реше проблеми са спорним гаранцијама у буџету, појавити нове тешкоће за преговарачким столом.

Како „Политика” незванично сазнаје, мисији предвођеној новом шефицом Зузаном Мургасовом, и летимичан поглед на макроекономске бројке био је довољан да закључи да Србија ове године неће моћи да очекује планирани економски раст од 1,5 одсто. То је, иначе била заједничка процена ММФ-а и наше владе током септембарских преговора, када је преполовљена са првобитно планираних три одсто.

– Према првим проценама, раст бруто домаћег производа на коме се заснива буџет мораће да буде коригован наниже. По свему судећи, пројекција раста кретаће се измећу нула и 0,5 одсто. То, нажалост, значи да ће се појавити додатни јаз у буџету од око 30 милијарди динара који ће морати да се покрије. Смањењем расхода или повећањем прихода. О томе ће тек бити речи наредних дана – каже наш извор, учесник у преговорима.

 

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нема ни речи о тзв. развојном буџету, Вучић по обичају лаже (видео)

5 (1) Милан Ћулибрк, главни и одговорни уредник НИН-а, о тзв. развојном буџету и најновијом …

Држава жели да зна ко вам шаље паре из Немачке: Нови закон уводи ред у дознаке

3.3 (3) ИМЕ свакога ко шаље новац из Србије, било да је прималац у земљи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *